pròrroga de l'estat d'alarma

Aragonès sobre el pacte d'ERC i l'Executiu: «No és un acord entre governs»

«Sempre treballarem perquè la posició del Govern sigui millor que abans de l'acord», afirma el vicepresident de la Generalitat

zentauroepp51576971 pere aragones200104134001

zentauroepp51576971 pere aragones200104134001 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Aquest diumenge el vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha defensat el pacte d’abstenció dels republicans amb el Govern sobre la sisena pròrroga de l’estat d’alarma i ha remarcat que «no és un acord entre governs», després que el president de la Generalitat, Quim Torra, digués que no s’hi sentia vinculat.

«Els acords els fan els grups parlamentaris, és a ells a qui correspon, i aquest és un acord entre ERC i PSOE-Podem, el Govern de l’Estat», ha dit en una entrevista a RAC-1 recollida per Europa Press.

Segons ell, ERC ha negociat tenint en compte la posició de la Generalitat abans i després de l’acord: «Sempre treballarem perquè la posició del Govern sigui millor que abans de l’acord, i crec que la posició és francament millor».

Respecte a JxCat

Ha dit que respecta la posició de JxCat (la portaveu Laura Borràs va criticar dissabte l’acord), i que no vol obrir una «polèmica» sobre aquesta qüestió perquè que cada partit ha de poder votar com consideri al Congrés dels Diputats.

«Respectem si algú no ho veu clar, jo no aniré a dir-li a un altre partit polític què ha de votar en el Congrés», de manera que tampoc acceptarà, ha dit, que altres formacions dictin el vot d’ERC.

També ha explicat que, després de tancar l’acord amb el Govern, va trucar a Torra per explicar-li les seves línies mestres, com ha fet «sempre que hi ha acords rellevants».

«Doble garantia»

Segons Aragonès, després de dos vots negatius d’ERC a les pròrrogues de l’alarma el Govern «ha entès» que ha de negociar amb els republicans, que veuen en l’acord la garantia que Catalunya podrà gestionar directament la desescalada quan entri en fase 3.

Així, l’acord representa una «doble garantia» del final de la centralització de les competències: d’una banda, preveu que siguin les autonomies les que gestionin el tram final de la desescalada, i de l’altra garanteix que no hi haurà més pròrrogues de l’alarma.

A la pregunta de si es fien que l’acord es compleixi, ha dit: «No som il·lusos, no negociarem ni farem acords pensant que les coses ens les donaran perquè tenim raó», sinó valent-se dels 13 vots dels seus 13 diputats.

«La nostra garantia no és la confiança cega en ningú, la nostra garantia són els 13 diputats d’ERC», cosa que els permet estar en una posició determinant, en les seves paraules, per negociar amb el Govern.

IMV i taula de diàleg

Quant a la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) (que no forma part de l’acord), ha dit que les converses estan obertes perquè les autonomies puguin intervenir-ne en la gestió i veu «una disposició» en aquest sentit per part del Consell de Ministres.

«És una carpeta que continua oberta», i hi haurà ocasió de discutir-la en la tramitació parlamentària de l’IMV, ha dit Aragonès.

Notícies relacionades

Sobre la taula de diàleg (que tampoc esmenta l’acord), ha afirmat que «les declaracions públiques [del Govern] són prou compromís per tirar-lo endavant», reprenent les reunions a principis de juliol.

«Treballem per la independència de Catalunya, creiem que s’ha d’avançar en el reconeixement a l’autodeterminació i treballar per a l’amnistia dels presos i exiliats», ha afirmat.