ERC pacta amb Sánchez abstenir-se en la votació de la pròrroga de l'alarma

Els socialistes es comprometen que a la fase 3 siguin les comunitats les que prenguin les decisions

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha negociat directament amb el president del Govern, Pedro Sánchez

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Pedro Sánchez continua lligant els suports necessaris per aprovar al Congrés una altra pròrroga de l’estat d’alarma, l’última segons els socialistes, que duri fins al 21 de juny, coincidint amb el final de la desescalada a la major part del territori. Aquest dissabte, el president del Govern ha tancat un acord amb ERC perquè passi del ‘no’ a l’abstenció en la votació de dimecres que ve. Entre les condicions hi ha la cogestió de la desescalada i la participació de la Generalitat en l’administració dels fons europeus per a la reconstrucció. 

Segons fonts republicanes, el Govern s’ha compromès que aquesta sigui l’última ampliació de la mesura extraordinària i que, una vegada els territoris arribin a la fase 3, correspondrà a les comunitats «la condició d’autoritat competent delegada per a l’adopció i l’execució de les mesures d’aquesta fase, amb l’única excepció de les referides a la llibertat de circulació». En un comunicat, els d’Oriol Junqueras asseguren que això suposa «avançar en el retorn ple de les competències».

Negociació discreta

Malgrat que Sánchez no ha comparegut aquest dissabte, trencant la dinàmica dels últims mesos, per anunciar la seva intenció d’ampliar 15 dies més la mesura excepcional, les negociacions per obtenir el vistiplau del Congrés han continuat de manera discreta. Segons fonts republicanes, el mateix president del Govern ha estat en contacte amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. En el comunicat, els republicats aplaudeixen

que l’aliança del PSOE i Unides Podem s’hagi «replantejat la seva actitud, després del toc d’atenció d’ERC en la negociació fallida per la pròrroga anterior».

A més, els d’Oriol Junqueras expliquen que l’acord amb els socialistes també implica que, d’ara endavant, s’hauran de buscar fórmules alternatives a l’estat d’alarma. «El Govern es compromet, sempre que sigui possible, a prioritzar mesures normatives i legals de caràcter menys excepcional que l’estat d’alarma en el futur i a desvincular d’aquesta mesura les propostes econòmiques i socials que s’hauran d’adoptar per superar els efectes d’aquesta crisi», assenyala el document enviat per ERC. 

Fons europeus

Notícies relacionades

A més, Sánchez ha acceptat que la Generalitat participi en la gestió dels fons per a la reconstrucció que s’estan pactant a la Unió Europea. Sobre la taula també hi ha hagut la possibilitat que el govern autonòmic es faci càrrec de l’ingrés mínim vital aprovat divendres passat pel Consell de Ministres. Al llarg de la setmana, els socialistes també van acordar amb el PNB el traspàs a Euskadi i Navarra d’aquesta mesura.

Una de les conseqüències d’aquest possible acord pot ser la reacció de Junts per Catalunya (JxCat) i del president de la Generalitat, Quim Torra, que mantenen una posició contrària a facilitar la pròrroga de l’estat d’alarma si el Govern català no recupera la gestió de les seves competències.