ACORD DE SOCIALISTES I REPUBLICANS

Torra assegura que el Govern està contra la pròrroga de l'estat d'alarma malgrat el pacte ERC-PSOE

El president es queixa que la recuperació de les competències pròpies no arribarà fins a la fase 3

Exigeix gestionar els fons europeus i estatals així com l'ingrés mínim vital

zentauroepp53425781 grafcat6585  barcelona  espa a   15 05 2020   foto distribui200515173707

zentauroepp53425781 grafcat6585 barcelona espa a 15 05 2020 foto distribui200515173707 / Ruben Moreno

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president del Govern, Pedro Sánchez, el rebuig del Govern a la nova pròrroga de l’estat d’alarma a Espanya. Malgrat que un dels dos socis del Govern, Esquerra Republicana, ha pactat amb el PSOE una sèrie de condicions de «cogovernança» entre administracions per les quals s’abstindrà en la votació de la pròrroga de l’estat d’alarma, Torra ha aprofitat la conferència de presidents autonòmics d’aquest diumenge per mantenir una posició clarament contrària a la mesura d’excepcionalitat del Govern.

Segons fonts oficials, el president ha denunciat que no ha existit «cogovernança en absolut» i de nou ha denunciat la «centralització» de la gestió de la crisi. En una intervenció exigent i per tant allunyada de la posició del seu soci republicà al si del Govern, Torra ha reclamat recuperar les competències al més aviat possible i no a l’arribar a la fase 3 de l’anomenada desescalada.

En la seva intervenció ha reclamat que la Generalitat disposi de forma urgentíssima dels recursos espanyols i europeus, i ha estimat en 5.000 milions d’euros l’impacte derivat de la gestió sanitària de la crisi. Ha demanat participar en la gestió dels fons europeus (una cosa que figura en l’acord PSOE-ERC) i la participació de la Generalitat en el Mecanisme Europeu d’Estabilitat, així com demandes ja conegudes de flexibilització del sostre de dèficit.

Torra, a més, ha traslladat les demandes soberanistes respecte al dèficit fiscal i el «deute històric amb Catalunya», que ha xifrat en 9.000 milions d’euros. El president també ha demanat la gestió de l’ingrés mínim vital aprovat pel Govern.

Xoc ERC-JxCat

Notícies relacionades

L’acord tancat ahir a la nit entre el Govern i ERC perquè els republicans facilitin amb la seva abstenció l’aprovació en el Congrés de la nova pròrroga de l’estat d’alarma ha provocat un nou xoc entre els dos socis del Govern.

JxCat ha carregat contra aquest acord per considerar insuficients les contraprestacions aconseguides, mentre que creu que es manté «la subordinació» a Madrid.