DEBAT AL CONGRÉS

Álvarez de Toledo a Iglesias: «Vostè és fill d'un terrorista»

La portaveu del PP vincula el pare del vicepresident amb el FRAP i aquest anuncia una querella

La diputada conservadora rebenta l'estratègia de Casado, que volia centrar la pressió en Marlaska

hijo-de-terrorista / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Dimarts a la tarda, el PP (com Ciutadans i Vox) va modificar les seves preguntes en la sessió de control al Congrés per collar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la crisi en la Guàrdia Civil. A la seu de Génova, l’estratègia estava clara: endinsar-se en l’escàndol del cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos i pressionar el Govern, debilitat per la seva gestió de la pandèmia.

No obstant, aquest dimecres, el PP es va emportar un altre titular que va desviar l’atenció i va truncar el seu afany del dia. En un cara a cara amb el vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, la portaveu popular, Cayetana Álvarez de Toledo, va assegurar que és «fill d’un terrorista». El líder de Podem, que no va deixar de referir-se a ella com a «marquesa», va anunciar que demanarà al seu pare que presenti una querella.

«Vostè és el fill d’un terrorista. A aquesta aristocràcia pertany vostè: a la del crim polític», va dir Álvarez de Toledo, durant una interpel·lació sobre els acords entre l’Executiu i el «nacionalisme radical» en la qual va afirmar que Iglesias té «un pla contra la democràcia». La portaveu, que també va dir al vicepresident «impostor» i «deixeble dels aiatol·làs de l’Iran i afillat de Nicolás Maduro», feia així referència al fet que Francisco Javier Iglesias va ser militant del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP), una organització d’extrema esquerra responsable de sis assassinats (policies i guàrdies civils) als 70. El pare del líder de Podem no va participar en cap.

El precedent

No és la primera vegada que l’ara vicepresident s’enfronta a aquest tipus d’acusacions. A mitjans de l’any passat, Hermann Tertsch, columnista i eurodiputat de Vox, va ser condemnat a pagar 15.000 euros per un tuit en què vinculava el pare d’Iglesias amb un assassinat. El jutge va considerar que es tractava d’una «intromissió il·legítima i una vulneració del dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge».

Álvarez de Toledo acabava de rebentar l’estratègia del PP d’acorralar Marlaska. Pablo Casado va tornar a comprovar ahir que la seva principal representant en el grup parlamentari (que no té tampoc la millor relació amb el número dos del partit, Teodoro García Egea) va per lliure. En el seu moment, els barons moderats, com Alberto Núñez Feijóo i Juanma Moreno, van dir que no estaven d’acord amb la seva elecció. Però el seu estil (fins ara) agrada a Casado, que considera, segons fonts del seu entorn, que sap arribar a una part de l’electorat conservador que disfruta amb «el llenguatge provocador». El mateix que veu com una opció votar Vox. Això sí, Casado ha preferit que l’expresidenta del Congrés Ana Pastor, de caràcter temperat, sigui la portaveu en la comissió de reconstrucció.

Com Evita Perón 

Notícies relacionades

«Ella parla i és com Evita: tots els focus s’encenen», sol dir un vicesecretari del PP per ressaltar les suposades aptituds que veuen en Álvarez de Toledo. 

A l’acabar el debat, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va preguntar a la portaveu si volia retirar les seves paraules del diari de sessions. Ella va negar amb el cap. Tot i així, Batet va anunciar que les traurà, perquè l’hi permet el reglament. Pastor (PP) ho va fer quan va ocupar aquest mateix càrrec i va ordenar treure els adjectius «lladres i carcellers» que Gabriel Rufián, portaveu d’ERC, va dedicar al seu partit.