DISCUTIT RELLEU

El Govern maniobra per frenar la crisi amb la Guàrdia Civil

Marlaska desvincula el cessament de Pérez de los Cobos del polèmic informe policial sobre el 8-M i la Covid

La caiguda del coronel, per qüestió de «confiança» segons Interior, provoca una altra dimissió i enerva l'oposició

zentauroepp53537509 el ministro del interior  fernando grande marlaska  comparec200526233925

zentauroepp53537509 el ministro del interior fernando grande marlaska comparec200526233925 / Eduardo Parra

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Ángeles Vázquez

El Govern ha mogut fitxa per provar d’apagar el foc que l’amenaça aquesta setmana. Si fa set dies era l’acord per a la derogació de la reforma laboral, firmat amb Bildu, el que aclaparava l’equip de Pedro Sánchez, en aquestes hores és el terratrèmol que s’ha format al Ministeri d’Interior. Va haver de sortir Fernando Grande-Marlaska aquest dimarts a defensar que la destitució de Diego Pérez de los Cobos al capdavant de la Guàrdia Civil, que ha provocat una seriosa crisi a l’institut armat i les crítiques de l’oposició i les associacions de jutges, entra dins del normal. Un simple relleu, va remarcar davant de la premsa, que no té res a veure amb la investigació que duu a terme la Guàrdia Civil sobre si hi ha relació entre l’autorització de les manifestacions del 8-M i l’expansió de la pandèmia.

«És un canvi dins dels equips, un procés natural de substitució basat en la confiança. No té cap altra raó», va argumentar el titular d’Interior 24 hores després d’una forta tempesta de retrets i que el PP, per boca de variats i múltiples dirigents, avisés que no passsaria per alt aquesta nova crisi que esclata a l’Executiu, exhaust a més per la gestió de la Covid-19.  

 En aquesta compareixença pública a Moncloa de Marlaska, complexa pel nivell que ha adquirit tot el que envolta la dimissió de Pérez de los Cobos, el titular d’Interior va anunciar també que apujarà el sou a aquest cos i a la Policia Nacional. Es tracta d’un compromís ja adquirit, però el ministre va triar plasmar-lo just el dia després que esclatés la polèmica. La notícia del cessament de Pérez de los Cobos, cap de la Comandància de la Guàrdia Civil i encarregat del dispositiu per frenar el referèndum de l’1-O a Catalunya, es va conèixer dilluns.

Rebrot amb una altra dimissió

Segons Grande-Marlaska, la seva marxa es deu a motius de «confiança», que no ha arribat a concretar. Fonts de l’institut armat, en canvi, assenyalen que el «detonador» de la destitució va ser «el to i el contingut» de l’informe aportat a la investigació judicial sobre les manifestacions del 8-M a Madrid i els contagis de coronavirus, una investigació per la qual el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, ha sigut citat a declarar com a investigat el 5 de juny per haver autoritzat la marxa del Dia de la Dona. 

El malestar dins de la Guàrdia Civil no queda aquí. El cessament de Pérez de los Cobos ha provocat la dimissió del director operatiu de la Guàrdia Civil (número dos del cos), Laurentino Ceña, que serà substituït, segons ha anunciat el ministre, per Pablo Salas Moreno, fins ara cap del servei d’informació del cos.

Aquesta nova situació també ha motivat la sortida en bloc de l’oposició, que considera confirmades les seves sospites d’intent d’ingerències polítiques en el poder judicial. El PP, Vox i Cs reclamen la compareixença al Congrés del titular d’Interior i, en algun cas, la seva dimissió, informa Pilar Santos. «Aquest Govern es distingeix per bones paraules al Parlament i mà de ferro a l’hora de fulminar tot aquell que els destorba en els seus plans totalitaris», va assenyalar a TVE el número dos dels populars, Teodoro García Egea.

«No hi ha ingerències»

Notícies relacionades

 Marlaska, per al seva banda, es va esforçar com va poder a treure-li ferro a l’assumpte. «S’estan fent remodelacions. La substitució, cessament, de Pérez de los Cobos es deu a aquesta política raonable de reconstitució de nous equips, dins de l’àmbit de la màxima confiança que tot dirigent polític planteja», va replicar el ministre. No va anar més enllà sobre els motius de la desconfiança actual, però sí que va insistir a desvincular els fets de l’informe de la Guàrdia Civil sobre el 8M i la pandèmia, que va dir que no tenia. «No, no tinc l’informe. Després de més de 30 anys com a jutge, tinc molt clar quina és la funció d’un jutge i de qualsevol poder de l’Estat», va afirmar, negant qualsevol «ingerència».

No obstant, la jutge que porta aquesta investigació i receptora del polèmic informe (en el qual s’aporten dades d’investigació i s’apunta al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al responsable d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón, però que també recull retalls de mitjans i notícies falses difoses a les xarxes), llança un avís a Interior que incideix en la tesi del cessament per l’elaboració del document policial: Carmen Rodríguez-Medel va recordar a la Secretaria d’Estat de Seguretat que els agents només han d’entregar al jutge d’instrucció la documentació que se’ls demana.  I va fer aquest recordatori aprofitant la providència amb què cita el 5 de juny a declarar el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per no haver impedit el 8-M en fase d’epidèmia. La notificació va ser prèvia al cessament de Pérez de los Cobos.