BRONCA POLÍTICA

PP i Cs donen la presidència de la comissió de reconstrucció a Andalusia a Vox

El PSOE i Endavant Andalusia decideixen abandonar un òrgan perquè «neix mort» i «sense sentit»

Els partits del Govern es van guanyar així la ultradreta, que rebutjava la comissió, per evitar que la controlés l'esquerra

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La comissió per a la reconstrucció econòmica i social d’Andalusia, la gran aliança de partits que va propugnar el president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla, ha fet miques abans fins i tot que comencés a caminar. L’acord  entre el PP i Cs per donar la presidència a Vox, una formació que es va postular en contra d’aquest òrgan, i evitar així que quedés en mans del PSOE, ha provocat que tant socialistes com Endavant Andalusia se n’hagin desmarcat i abandonin el grup de treball que havia d’acordar els passos a seguir per mitigar l’impacte de la crisi pel coronavirus.

La formació d’ultradreta va ser l’única de les que tenen representació parlamentària a Andalusia que es va oposar a la creació d’aquesta comissió, i de fet, al Congrés dels Diputats tampoc en formen part, amb l’excusa que no es podien assolir acords amb els partits socialcomunistes. No obstant, a Andalusia aquesta absència deixava en minoria els socis del Govern, el PP i Cs, que temien que la comissió acabés quedant sota control del PSOE gràcies a la seva majoria juntament amb Endavant Andalusia, amb qui suma 50 escons davant els 47 dels socis del Govern.

Per dissimular la jugada, el bloc de dretes va apel·lar al fet que les formacions minoritàries tinguessin més responsabilitat i protagonisme i que tots els partits quedessin representats en aquest tipus de taules de treball. Però el PSOE i Endavant Andalusia, la confluència que engloba Podem i IU, ja van amenaçar de marxar si la presidència de la comissió requeia en Vox, com finalment va passar. Argumentaven la desconfiança del partit d’ultradreta a la comissió que havia de presidir, i al·ludien al fet que busca l’enfrontament entre ciutadans, amb referència a les caravanes de protesta d’aquest cap de setmana passat.  No va servir de res, i Manuel Gavira, diputat per Cadis de la formació ultra, va aconseguir el nombre de recolzaments més alt.

El PP i Cs atribueixen la sortida del bloc de l’esquerra a una enrabiada per no haver pogut aconseguir el control del grup de treball, malgrat que aquest bloc va proposar en un últim intent d’acord que la presidència fos per a Cs. No obstant, aquest partit no es va donar per al·ludit i es va limitar a demanar consens. Els partits del Govern defensen, a més, la «generositat» de la seva proposta, basada en el fet que cada partit anés triant de menys a més cada un dels cinc llocs. Així, van contraatacar les crítiques per l’aliança amb Vox esgrimint l’acord del PSOE amb Bildu, i van confiar que l’oposició «reflexionarà» i «entendrà la importància de la comissió».

Però els ànims estan lluny d’apaivagar-se. Des del PSOE van carregar contra el president de la Junta, Juanma Moreno, per fer que la comissió «naixés morta», i van posar l’accent en la «debilitat del bipartit». «Aquesta proposta amaga que la debilitat del Govern andalús li fa buscar eufemismes per no dir el que passa, i és que necessiten de l’aliança de la ultradreta», van retreure, criticant que s’hagi posat l’aliança per a la reconstrucció «a mercè del senyor [Santiago] Abascal».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Endavant Andalusia va lamentar que es deixi la comissió més important de la legislatura en mans de l’únic partit que no hi creu, al qual van qualificar, a més, d’«antidemocràtic». «¿Quina reconstrucció es farà donant la presidència a Vox on no hi caben les dones, el col·lectiu LGTBI, els migrants i les persones amb més dificultats?», van retreure.  «Si la presideix Vox, aquesta comissió deixaria de tenir sentit –van afegir–, és l’únic que no genera consens».

En el costat oposat, Vox defensa la seva presència en la comissió «perquè vol, perquè pot i perquè hi té dret», assegurant que recolzaran totes les propostes «constructives». «Als partits de l’esquerra els importa menys Andalusia per ostentar la presidència», va afirmar el seu portaveu parlamentari, Alejandro Hernández