Casado veu «aberrant» que Sánchez pugui demanar una altra pròrroga de l'alarma

El Govern estudia la possibilitat que continuï en algunes comunitats i en d'altres no

El líder del PP demana als barons socialistes que es plantin davant d'al pacte de l'Executiu amb Bildu

undefined53526996 graf945  madrid  25 05 2020  el presidente del pp pablo casa200525162642

undefined53526996 graf945 madrid 25 05 2020 el presidente del pp pablo casa200525162642 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP tornarà a votar en contra d’una nova pròrroga de l’estat d’alarma si Pedro Sánchez demana allargar-lo més. El president dels conservadors, Pablo Casado, considera que és una «aberració constitucional» continuar amb aquesta figura recollida a la Carta Magna amb què l’Executiu central ha posat límits als moviments i les activitats dels espanyols durant més de dos mesos. Segons l’opinió de Casado, Espanya hauria d’estar «ja fora de l’excepcionalitat», perquè la legislació ordinària vigent permet prendre mesures per evitar els contagis per la Covid-19. «No és una qüestió d’enderrocar el Govern», ha afirmat en una roda de premsa, «sinó d’evitar més morts, més contagis i més aturats». 

Casado no veu bé l’estat d’alarma asimètric que la Moncloa estudia en aquests moments. En la Conferència de Presidents de diumenge, Sánchez va assegurar que algunes comunitats ja estaran fora de l’alarma en els pròxims dies, i així donava a entendre que d’altres, més retardades en la contenció del coronavirus i en les mesures de protecció, poden continuar subjectes a aquestes limitacions extraordinàries. El Govern no ha assegurat encara si demanarà allargar-lo més enllà del 7 de juny, l’últim dia de la pròrroga vigent.

Davant de les declaracions de Sánchez, dissabte, avisant que encara falten quatre anys de legislatura davant dels intents de la dreta d’intentar «enderrocar el Govern», Casado ha indicat que «el torna a trair el subconscient» al pensar que «tots són com ell», al·ludint al refrany ‘El lladre es pensa que tots roben’. «No és una qüestió d’enderrocar el Govern sinó d’evitar més morts, més contagis i més aturats. És la meva obligació i a mi em paguen per servir els espanyols. I com els puc servir millor és dient el que crec que és millor per protegir-los», ha dit responent una pregunta sobre el comentari del cap de l’Executiu. Casado ha defensat totes les propostes que ha fet i ha dit que ell no s’està tancant en el ‘No és no’, l’eslògan de Sánchez quan es va oposar a la investidura de Mariano Rajoy.

«Com un pollastre sense cap»

El líder del PP ha fet aquesta reflexió en una roda de premsa a la seu del partit, la primera amb periodistes presents des que va esclatar la pandèmia. Casado veu Sánchez actuar «com un pollastre sense cap» en la desescalada, amb «entrebancs», a «batzegades» i amb contínues «rectificacions», si bé ha dit que «l’encerta» al fer marxa enrere en algunes de les seves decisions. 

Notícies relacionades

Segons el dirigent conservador, el pacte del PSOE amb Bildu per derogar la reforma laboral mostra la inestabilitat del Govern. Veu com una «falta de respecte» que Sánchez digui que Espanya surt més fort d’aquesta crisi amb més de 30.000 morts, quatre milions d’aturats i l’Executiu que depèn de Bildu.

Casado ha fet una crida als dirigents autonòmics socialistes perquè es plantin davant de Sánchez perquè l’Executiu no depengui dels «proetarres». Per molt menys, ha afirmat, els barons van propiciar la destitució del secretari general socialista fa tres anys.