Sánchez culpa el PP del seu pacte amb Bildu

El president diu que el 'no' de Casado a la pròrroga de l'estat d'alarma el va portar a haver-se d'assegurar l'allargament amb la formació independentista

Avisa Casado i Abascal que s'oblidin que la Covid és una «oportunitat per derrocar el Govern» i diu que el seu Executiu durarà «quatre anys»

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057 / ANDRES BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez no ha volgut respondre aquest dissabte per què el seu partit va promoure dimecres passat un acord amb Bildu per derogar la reforma laboral, després que ell mateix afirmés, el juliol del 2019, que mai arribaria a un pacte amb aquesta formació independentista basca. El cap de l’Executiu ha preferit posar el focus en el PP i culpar Pablo Casado del seu acostament a Bildu per tenir garantit que la pròrroga de l’estat d’alarma podia tirar endavant.

Fins en cinc ocasions, després de les preguntes dels periodistes, Sánchez ha assenyalat el principal partit de l’oposició com el responsable d’aquest acostament per haver anunciat el seu vot contra l’allargament de l’estat d’alarma. El president ha dit que la negativa de Casado va obrir l’«aixeta» a «altres debats que no tenen res a veure amb la salut pública» i va portar a proposar, en aquest cas a Bildu, la derogació de la reforma laboral del PP a canvi de la seva abstenció. Finalment, els vots dels cinc diputats independentistes bascos no van ser necessaris, però Sánchez ha admès que el seu grup parlamentari no tenia assegurats tots els suports (Ciutadans i el PNB finalment van dir ‘sí’) i se’n va voler assegurar.  «Si no s’hagués aprovat aquesta nova pròrroga, demà mateix, no d’aquí a una setmana, demà mateix, qualsevol persona de qualsevol territori podria haver agafat el cotxe i anar-se’n a la segona residència en una altra província (...), cosa que posaria en risc tot el que s’havia aconseguit», ha afirmat.

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu ha volgut enviar un missatge a les «formacions polítiques que pensen que la Covid és una oportunitat per derrocar el Govern», amb referència a Casado i Santiago Abascal, líder de Vox. «S’equivoquen políticament, tenim quatre anys per davant i no fan bé al país, perquè Espanya necessita estabilitat, necessita confiança, que es doni un cop de mà, gestionar, avançar. I això és el que està fent humilment aquest Govern», ha proclamat. 

Dol oficial durant 10 dies

En la seva compareixença a la Moncloa, Sánchez ha anunciat que el Govern aprovarà la declaració de deu jornades de dol oficial, el més llarg en l’etapa democràtica recent, a partir d’aquest dimarts, quan tot el territori espanyol estarà en la fase 1 de la desescalada. El cap de l’Executiu ha afegit que hi haurà un gran acte d’homenatge i altres commemoracions presidides pel rei Felip VI «al final de la desescalada» per recordar els morts per la Covid-19: 28.678 persones, segons les últimes dades que Sanitat ha ofert aquest dissabte.