Madrid denuncia Sanitat davant del Suprem per negar-li passar a la fase 1

El Govern regional té «dubtes raonables» sobre el fet que el Ministeri de Sanitat estigui aplicant els indicadors «de manera homogènia per a totes les comunitats»

zentauroepp53381304 la presidenta de la comunidad de madrid  isabel d az ayuso  200516205807

zentauroepp53381304 la presidenta de la comunidad de madrid isabel d az ayuso 200516205807 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Comunitat de Madrid interposarà un recurs davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem contra la decisió del Ministeri de Sanitat de denegar en dues ocasions la sol·licitud de la regió per passar a la fase 1 de la desescalada.

El conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha avançat aquesta informació en un Consell de Govern reunit amb caràcter extraordinari aquest dimecres a la tarda.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja havia anticipat que l’Executiu autonòmic estava estudiant amb els seus serveis jurídics la interposició d’un recurs per aquesta raó.

En una nota de premsa, el Govern regional ha assenyalat que té «dubtes raonables» sobre el fet que el Ministeri de Sanitat estigui aplicant els indicadors «de manera homogènia per a totes les comunitats autònomes», cosa que fa que es qüestioni «la validesa jurídica de la decisió».

Rebuig en dues ocasions

El Ministeri de Sanitat ha rebutjat en dues ocasions la sol·licitud de la Comunitat de Madrid per passar a la fase 1 de la desescalada, en concret per als dies 11 i 18 de maig.

El Govern regional ha sol·licitat novament el canvi de fase, aquesta vegada per al 25 de maig, i considera que des del principi compleix «tots els requisits tècnics que exigeix el ministeri» per aconseguir el vistiplau.

Insisteix que les dades que maneja la Comunitat de Madrid, com els indicadors de salut, la capacitat de detecció i seguiment de nous contagis, i la capacitat del sistema sanitari madrileny per fer front a un eventual rebrot de la Covid-19, «permetrien ja el canvi de fase».

«Cap informe en contra»

En relació amb la primera sol·licitud, la Comunitat de Madrid assegura que no té «constància que existeixi cap informe que motivi el rebuig a la petició», cosa que «podria suposar un defecte greu».

Quant a la segona sol·licitud, la Comunitat recalca que l’informe de la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat és posterior a la comunicació de la decisió i les raons que esgrimeix «no tenen relació directa amb els indicadors de l’anomenat Pla per a la Transició a una Nova Normalitat».

Notícies relacionades

El Ministeri de Sanitat va justificar en una roda de premsa el primer rebuig per la falta de mecanismes de detecció precoç de la Covid-19 en la població, entre altres causes.

En la segona ocasió, va al·legar en el seu informe la necessitat de consolidar el paper de l’Atenció Primària i d’ampliar la capacitat per fer proves PCR, «ja que podria resultar insuficient en cas de brot».