Calvo defensa que l'estat d'alarma és «garantista» i no suprimeix drets
La vicepresidenta assegura que «mai i en cap moment s'han obtingut competències de les comunitats»

carmen-calvo /
El Govern portarà aquest dimecres al Congrés dels Diputats la que preveuen sigui l’última pròrroga de l’estat d’alarma d’«entorn d’un mes». Però encara no està clar que s’aconsegueixi la seva aprovació i a falta de 48 hores de la votació, els membres de l’Executiu estan immersos en negociacions per aconseguir els ‘sís’ necessaris. En aquest context i des de la Cambra baixa, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha sortit en defensa d’aquesta mesura excepcional, negant que s’estigui utilitzant de manera discreccional i que suprimeixi drets: «És l’instrument més garantista des del punt de vista democràtic que té el nostre ordenament jurídic».
La dirigent socialista ha volgut deixar clar que, tret dels primeros15 dies que pot aprovar el Consell de Ministres, el Congrés dels Diputats ha sigut qui ha donat el vistiplau a l’estat d’alarma. «Qualsevol altre instrument li hauria entregat a qualsevol autoritat, per una llei ordinària, la limitació de drets fonamentals dels espanyols sense que ses senyories haguessin pogut intervenir», ha sentenciat en la seva compareixença en la Comissió Constitucional de la Cambra baixa.
Fins i tot, ha apuntat que «no hi ha hagut un sol país que s’hagi sotmès a un control [parlamentari] d’aquesta naturalesa havent declarat estats jurídics semblants» com l’Executiu de Pedro Sánchez. Calvo ha mirat així de respondre a les principals crítiques que han fet que partits de l’oposició passessin del ‘sí’ al rebuig en les últimes setmanes.
La coordinació
Socialistes i morats necessiten revalidar el recolzament del PNB i de Cs que van obtenir en l’última votació després d’unes negociacions ‘in extremis’ o atreure ERC al ’sí’. No obstant, l’aparent condició dels nacionalistes bascos i catalans per recolzar la pròrroga és recuperar les competències.
Un requisit que Calvo ha volgut tombar afirmant que «mai i en cap moment s’han obtingut competències de les comunitats autònomes» i que «han tingut plenitud de les seves competències sempre». Així, ha explicat que només s’ha establert «una coordinació obligatòria en les autoritats competents per poder donar una resposta per igual» a tot el país.
A més, ha comentat que l’ampliació d’un mes que aprovaran aquest dimarts en el Consell de Ministres i que es portarà al Congrés dimecres, serà «radicalment diferent» de les anteriors ja que el seu objectiu és «acompanyar la desescalada en les quatre fases» i que es mantindrà «per si, en algun moment, un brot o retrocés ens obliga a tallar la mobilitat a un territori».
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys