SEGUEIXEN LES CONVERSES

ERC manté el 'no' a l'estat d'alarma després dels contactes in extremis amb el PSOE

Els republicans exigeixen el final del comandament únic i que la pròrroga garanteixi «només una mobilitat mínima»

JxCat tampoc canvia el sentit del seu vot però admet «aproximacions» amb el Govern

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517 / Eduardo Parra - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Segueixen els contactes d’última hora entre el PSOE i ERC, ara per ara, sense avenços. Els republicans mantenen la seva negativa a donar suport a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma –en aquesta ocasió, prevista pel termini d’un mes– que se sotmetrà a votació aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Les converses seguiran durant les pròximes hores i a Esquerra admeten ganes de forjar un pacte per part del PSOE.

Les exigències per repensar el sentit del seu vot són clares: els republicans reclamen al Govern el final del comandament únic perquè la Generalitat pugui gestionar la desescalada amb la recuperació de competències, aprovar mesures socials per facilitar la conciliació de les famílies i que els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit acumulat.

D’altra banda, sol·liciten que el diàleg amb la Generalitat es reprengui al més aviat possible i que aquesta sigui l’última renovació de l’estat d’alarma. Una opció que sol·liciten suplir amb la modificació de lleis com la de salut pública per evitar la continuïtat d’aquesta mesura que, segons el seu parer, esquerda drets fonamentals. «Catalunya no pot ser una gestoria», ha dit la portaveu del partit, Marta Vilalta, en una roda de premsa telemàtica. I ha puntualitzat: «No rebutgem prorrogar l’estat d’alarma, però sí aquest estat d’alarma», oberta a canviar d’opinió si s’accepten les seves peticions.

ERC segueix a l’espera de l’esborrany de l’Executiu central, però avança que demana relaxar les mesures contemplades en l’estat d’alarma actual «només per garantir la mobilitat mínima». Vilalta ha celebrat que el PSOE hagi acceptat que els ajuntaments puguin gastar els superàvits acumulats per a finalitats socials que atenuïn els estralls de la pandèmia, però ha reconegut que les mesures proposades per millorar la conciliació de les famílies, entre les quals, un permís retribuït, ara per ara són rebutjades.

Fonts del partit apunten que es mantenen a l’espera d’una nova proposta, però avisen que si no hi ha cap canvi per part del PSOE, «el vot continuarà sent un ‘no’».

JxCat admet discrepàncies

Per la seva banda, el representant de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha afirmat que el seu grup segueix en el ‘no’ a la pròrroga, però ha admès «aproximacions» amb el Govern i ha afirmat que la seva formació està oberta a negociar.

Batet ha exigit el retorn de les competències i ha assegurat que si bé el president Quim Torra parla en nom del Govern en contra de la renovació de la mesura de restricció, els partits que el recolzen tenen diferències. «Quan el president Torra parla ho fa en nom del Govern, quan els grups parlen ho fan en nom dels seus partits i formacions i, per tant, és evident que poden no tenir de vegades les mateixes aproximacions. La nostra posició ha sigut coherent des del primer moment», ha defensat Batet, en una roda de premsa en la qual ha presentat les conclusions del seu grup sobre el 155, entre les quals figuren diverses propostes de reprovació, entre d’altres al rei Felip VI.

Petició dels comuns

Notícies relacionades

Els comuns, per la seva part, han demanat a ERC el seu suport per reconstruir la majoria que va portar Pedro Sánchez a la Moncloa. El diputat al Congrés, Joan Mena, ha pregat als republicans que amb els seus vots facin possible la «majoria progressista» que va desbancar Mariano Rajoy del Govern.

«Amb ERC és més el que ens uneix que el que ens separa», ha dit Mena en una roda de premsa telemàtica. I ha apel·lat a una sortida de la crisi diferent a la del 2008, un camí «incompatible amb regalar espai polític a Cs i amb allargar eternament el Govern amb JxCat a Catalunya».