PROTESTES ALS BARRIS 'PIJOS' DE MADRID

«Els rics també podem tenir raó»

Centenars de persones participen en la cinquena marxa contra el Govern en un dels barris més cars d'Espanya davant un ampli desplegament de policies

Al·lusions a Veneçuela, Pablo Iglesias i els atemptats de l'11-M. Crítiques als sanitaris i metges que van aparèixer ballant en vídeos

manifachas jlroca epc / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Es cridava «Llibertat, llibertat» i també «Govern, dimissió». En temps de pandèmia i confusió podria tractar-se de desenes de llocs al món, però molt aviat els dubtes s’aclarien. Hi havia banderes d’Espanya als balcons, algunes amb crespons negres; barrets amb la cinta de la bandera d’Espanya; paraigües amb la bandera d’Espanya; canelleres amb la bandera d’Espanya; monopatins amb la bandera d’Espanya; corretges de gos amb la bandera d’Espanya; fins i tot mascaretes contra el coronavirus amb la bandera d’Espanya.

Així que érem a Espanya; no hi ha dubte. La protesta més sorollosa contra el Govern i la crisi va tenir lloc en una de les zones més riques del país. Hi ha unes 2.200 vivendes al carrer de Núñez de Balboa, al cor del barri de Salamanca, el tercer carrer més car de Madrid i el tercer barri més ric d’Espanya, segons l’Agència Tributària. En un tram d’uns 200 metres, diversos centenars de persones vigilades per uns 50 policies antiavalots van tornar a protestar i demanar la dimissió de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per cinquè capvespre consecutiu. En les últimes eleccions, tres de cada cinc veïns que van votar ho van fer pel PP o Vox, en aquest ordre. També hi va haver protestes a Aravaca i Pinar de Chamartín, també dues de les zones amb més renda per càpita de la ciutat.

Gairebé tots anaven amb mascaretes. Hi havia mares amb filles adolescents i joves irats amb sabatilles de marca. També alguns tòpics als balcons, com una àvia sortida des d’un primer pis amb la seva cassola acompanyada per la noia de servei, somrient amb el seu uniforme blau claret amb coll blanc. Tots estaven contra el Govern. Un noi d’uns trenta anys que es definia com a empresari, amb la bandera d’Espanya al coll del seu polo, criticava l’estat d’alarma i acusava Pablo Iglesias d’incomplir la quarantena. Augurava la ruïna per a Espanya.

«Jo no he vist els taüts»

Pocs metres més enllà, una dona que deia ser mestra d’escola demanava tornar a les classes. I posava en dubte fins i tot la letalitat de la pandèmia. «Jo no he vist els taüts, només he vist infermeres i metges ballant». En pocs segons algunes obsessions i conspiracions de la dreta més alternativa com l’anomenen als Estats Units sortien en la conversa: «En l’11-M [en al·lusió als atemptats islamistes del 2004 a Madrid] vam veure els taüts, aquí no n’hem vist ni un». «Estarem pitjor que Veneçuela», se saludaven dos vells parroquians.

Hi havia un policia per cada sis manifestants. I també un periodista o una càmera, després que Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de la Comunitat de Madrid, aclamés les protestes de Núñez de Balboa i n’anunciés més. Els veïns que participaven ahir responien amb educació a dues de les acusacions que havien formulat alguns polítics sobre les seves protestes. Era cosa d’ultradretans

–«¿Són d’extrema dreta, són de Vox?», s’atrevia un periodista. 

Notícies relacionades

–«A mi no em representa cap partit», va respondre ràpida una dona amb mascareta. Al seu costat, un home completava: «Soc ultraespanyol».

La segona acusació és que es tracta d’una protesta ‘pija’, de privilegiats, de persones que pateixen i patiran menys la crisi econòmica que amenaça el futur immediat de tots. Una advocada que critica l’intent d’«assaltar la justícia» que segons el seu parer està fent el Govern somriu i no ho nega. «¿Què passa, que perquè som rics no podem dir la veritat? ¿Els rics no podem tenir raó?, doncs és clar».