Sánchez proposa a l'oposició un estat d'alarma «diferent»

El president mira de consensuar amb una nova excepcionalitat fins al final de la desescalada

Iglesias al PP: «Ayuso pot viure en un apartament de luxe, però que se'l pagui ella»

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, en el Congreso el pasado 6 de mayo.

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, en el Congreso el pasado 6 de mayo. / EFE / J. J. GUILLÉN

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern no vol tornar a viure el desassossec de la setmana passada, quan la descoordinació amb els seus socis parlamentaris va posar en joc la votació de la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. L’Executiu va salvar la plantadad’ERC  gràcies a un pacte d’última hora amb Ciutadans, però no vol exposar-se al mateix vertigen cada quinze dies al Congrés dels Diputats per demanar noves ampliacions fins que acabi la desescalada. Conscient de l’erosió política que pot comportar anar perdent recolzaments o rebent reprimendes en cada un d’aquests debats, l’Executiu canvia d’estratègia.  Pedro Sánchez ha donat instruccions per sondejar els seus aliats de cara a validar una pròrroga d’un mes que, a més, serà diferent. ¿Com de diferent? El president no entra en detalls, de moment, i s’obre a negociar-ho amb els seus socis.  

«Volem transitar a la nova normalitat amb un estat d’alarma diferent, perquè efectivament és molt diferent la situació de la de fa vuit setmanes. I a partir d’aquí s’ha d’obrir un debat polític en aquesta Cambra per veure com podem reforçar aquests mecanismes de coordinació entre els diferents nivells de l’Administració perquè, efectivament, aquests rebrots, si es produeixen, siguin com menys millor», ha plantejat Sánchez en la sessió de control al Govern aquest dimecres. 

El president vol garantir que l’alarma segueix vigent durant la desescalada, però és conscient que ha d’oferir als seus aliats algunes concessions perquè aquesta pròrroga sigui, aquesta vegada, del doble de temps, un mes, i arribi fins a finals de juny. Les converses amb els seus socis ja han començat. Aquest dimarts, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va contactar amb bona part de l’oposició per sondejar aquesta opció i escoltar les reivindicacions que plantegen a canvi d’aquest recolzament. 

Avís a navegants

Davant l’ajustament del tauler polític que implica el nou recolzament de Ciutadans a algunes decisions del Govern, Sánchez ha evitat aclariments, però sí que ha enviat un missatge a Bildu, que li ha demanat que aposti per l’Estat del benestar davant posicions liberals. «Uns dels errors de l’esquerra és parlar de redistribució i no parlar de creixement», ha dit, com a avís a navegants, per insistir en la necessitat d’ampliar aliances perquè «la unitat política pot salvar vides, empreses i llocs de treball». 

El Govern no espera cap suport del PP i el president dels conservadors, Pablo Casado, ha deixat clar aquest dimecres en la sessió de control que fa bé a no allotjar expectatives en el seu partit. «Fins aquí hem arribat; l’hem recolzat dos mesos per salvar vides, però no el tornarem a recolzar per arruïnar Espanya», ha censurat, després d’agitar el fantasma econòmic al recordar el desè aniversari del discurs de José Luis Rodríguez Zapatero al Congrés en el qual va anunciar la retallada de l’Estat del benestar per intentar frenar la crisi.  El cap de l’oposició ha tornat a preguntar a Sánchez si demanarà el rescat d’Espanya a Brussel·les i ha qüestionat la seva capacitat per salvar el país dels efectes d’una nova crisi. 

Sánchez ha preferit demanar-li, de nou, que posi l’espatlla i col·labori a forjar una unitat política per afrontar les conseqüències de la pandèmia. 

El seu plantejament arriba a les portes de la comissió de reconstrucció econòmica i social que es posa a caminar aquest dijous al Congrés en un clima de tal polarització que les expectatives d’arribar a grans acords és mínima, per no dir nul·la.

«Seria corrupció»

Notícies relacionades

El vicepresident segon, Pablo Iglesias, ha utilitzat el seu enfrontament setmanal amb el número dos del PP, Teodoro García Egea, per exposar l’última polèmica que concerneix la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Després que ‘Vanity Fair’ destapés que viu en un aparthotel de luxe al centre de Madrid propietat de la cadena Room Mate, d’Enrique Sarasola, amb qui el Govern regional té un contracte, Iglesias ha advertit: «És molt greu que la senyora Ayuso sigui notícia, no per viure en un apartament de luxe, que té dret a viure on vulgui, però que se’l pagui ella. Perquè si no se’l paga ella i ho està pagant un empresari, de nou tenim un cas de corrupció i li asseguro que la ciutadania en una situació de pandèmia no consentirà més casos de corrupció».