ENTREVISTA A RÀDIO 4

Junqueras demana a Torra pactar les eleccions abans que ho faci la Justícia

Budó llança pilotes fora i afirma que «no podem tenir un Govern en funcions» en plena pandèmia

Buch replica que no és moment de pensar en les urnes perquè «hi ha gent que està morint»

junqueras2ok

junqueras2ok

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abans de l’esclat de la crisi del coronavirus, el president Quim Torra va donar la legislatura per esgotada i va lligar el calendari electoral a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2020. Torra va dir que anunciaria la data dels comicis una vegada els comptes fossin validats pel Parlament, però la pandèmia va fer que aparqués els seus plans. 

El cap del Govern està pendent de l’admissió a tràmit del seu recurs davant del Tribunal Suprem (TS) per la condemna d’inhabilitació que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però els republicans rebutgen que la Justícia sigui qui marqui els temps. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va emplaçar aquest dijous Torra a cridar a les urnes abans que el TS resolgui i li va demanar que consensuï amb el seu partit el calendari. En una entrevista a Ràdio 4, Junqueras va defensar que ara és moment de salvar vides, però va afegir que quan arribi la reconstrucció social s’ha de passar per les urnes perquè els ciutadans decideixin qui l’ha de liderar. «No pot continuar prenent decisions sense consultar al soci per pur tacticisme electoral», va criticar. 

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, es va obrir a pactar la data electoral, però va insistir que liquidar ara la legislatura no entra en els seus plans: «No podem afrontar una crisi com aquesta amb un Govern en funcions», va avisar, i va llançar pilotes fora sobre l’esmentat calendari al·legant que la prioritat és aturar la crisi del coronavirus. A les files de JxCat, encara sense candidat, no entusiasma la idea d’avançar-se a una inhabilitació. «Estic segura que quan sigui el moment ens entendrem amb els socis al calendari electoral. Estem centrats en la lluita contra la pandèmia», va etzibar. Torra havia afirmat en diverses ocasions que ell decidiria la data, ja que la convocatòria electoral és una prerrogativa lligada al seu càrrec.

Notícies relacionades

Hores abans, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va replicar al republicà amb un to molt més agre i va afirmar que ara no es pot pensar en eleccions perquè «hi ha gent que s’està morint». «Si hi ha algú que creu que la preocupació ara mateix és qui guanya les eleccions per poder fer el pla de reconstrucció crec que s’equivoca», va advertir a Ràdio 4.

D’altra banda, les juntes de tractament van ampliar aquest dijous les condicions de l’article 100.2 a Junqueras i a l’exconseller Raül Romeva i podran sortir de presó quatre dies a la setmana durant 10 i 12 hores, respectivament. El líder d’ERC canvia el seu lloc de treball i desenvoluparà la seva tasca universitària al monestir de Poblet. L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, sortirà tres dies a la setmana durant 12 hores, informa J. G. Albalat