'CAS PALAU'

L'Audiència de Barcelona ordena l'ingrés a la presó dels condemnats pel 'cas Palau'

El tribunal els dona fins al 25 de juny per ingressar a la presó voluntàriament

El coronavirus i la seva edat avançada han ampliat el termini per al seu empresonament

lainz41918274 barcelona 05 02 2018   politica   felix millet  jordi montul180205111212

lainz41918274 barcelona 05 02 2018 politica felix millet jordi montul180205111212

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Ni la seva avançada edat ni el coronavirus els evitaran la presó. La Secció Desena de l’Audiència Provincial de Barcelona ha acordat aquest dimarts l’ingrés a presó dels tres principals condemnats pel ‘cas Palau’, com havia sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció després que el Tribunal Suprem revisés la primera sentència i l’avalés amb lleugeres modificacions en tot just un parell de penes. 

L’Audiència dona de termini fins al pròxim 25 de juny per ingressar a presó de forma voluntària als que van ser màxims responsables del Palau Fèlix Millet, condemnat a 9 anys i 8 mesos de presó, i Jordi Montull, a 7 anys i mig, així com a l’extresorer de Convèrgencia Daniel Osàcar, a 3 anys i mig, per diferents delictes de corrupció, com malversació de cabals públics, apropiació indeguda, tràfic d’influències, falsificació en document mercantil, falsedat comptable i blanqueig de capitals, comesos mitjançant el saqueig de la institució catalana.

És un termini molt superior a l’habitual per a aquest tipus de tràmit que no sol superar els 10 dies. Per fixar-lo el tribunal ha tingut en compte l’edat avançada dels tres (els 84 anys que tenen Millet i Osàcar, i els 77 de Montull), així com les patologies que tots tres presenten i que els dos últims esgrimien per intentar suspendre l’execució de les seves condemnes gràcies al fet que necessiten un seguiment continuat. El tribunal assenyala que en cap dels casos es tracta d’una malaltia incurable i que aquesta vigilància mèdica se’ls podrà facilitar a la presó, com passa amb altres presos d’edat avançada.

Tot i que la interlocutòria no accedeix a la seva petició de suspensió, sí que ha tingut en compte les circumstàncies que al·legaven per concedir-los fins a finals de juny el termini per ingressar a la presó que triïn voluntàriament. Aleshores, explica el tribunal, segons el Ministeri de Sanitat ja s’estarà en la fase 3 de control de la pandèmia i el risc de contagi, que puntualitza que també hi ha fora de la presó, serà menor.

Fiances

El tribunal recorda que tots tres han complert sempre les seves compareixences i que tant Millet com Montull tenen imposades fiances de 400.000 i de 100.000, respectivament, per evitar la seva fugida. Les penes de tots dos superen el límit de sis anys que sol utilitzar el Tribunal Constitucional per no suspendre les condemnes que revisa en empara. Osàcar, en canvi, encara pot veure suspès el seu ingrés a la presó, o no haver de passar gaire temps empresonat, a través d’aquesta via.

Respecte als vuit penats amb penes de fins a dos anys de presó, el tribunal els dona set dies perquè es pronunciïn sobre l’execució de la sentència, tot i que recorda que la llei en preveu la suspensió. Aquest també és el termini donat a Gemma Montull, condemnada a 4 anys i mig, perquè es pronunciï sobre el compliment d’aquesta pena i el pagament de les responsabilitats penals a què va ser condemnada, que ascendeixen a més de dos milions i mig d’euros

Embargaments de béns

El còmput començarà quan quedi sense efecte la suspensió de terminis processals, que va declarar l’estat d’alarma el 14 de març i les seves successiva pròrrogues. Serà llavors quan tots els condemnats hauran de procedir al pagament de les multes i les responsabilitats civils que els van ser imposades en sentència, i quan els embargaments preventius acordats es convertiran en executius i es comunicaran al Registre de la Propietat perquè així consti.

Notícies relacionades

Quant a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el tribunal procedirà de la mateixa forma amb els embargaments que corresponguin fins a cobrir els 6,6 milions d’euros el decomís dels quals es va acordar en sentència per procedir del tràfic d’influències per les comissions pagades per Ferrovial al partit. 

La resolució assenyala que «es recomana la realització de béns embargats per fer efectiu l’import de l’esmentat comís i, en el seu cas, per a la localització d’altres béns de CDC per atendre la totalitat del decomissat» se n’ocuparà l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius de l’Administració General de l’Estat.