TENSIONS EN LA DESESCALADA

València, Madrid i Andalusia collen el Govern per passar a la fase 1

Puig creu que Sanitat ha actuat «de manera injusta» i reclama «paràmetres objectius» per escrit

Ayuso anuncia nous contractes en atenció primària i més tests per progressar d'etapa dilluns vinent

zentauroepp53196288 valencia 22 4 2020 pol tica  ximo puig   corts   coronavirus200422104147

zentauroepp53196288 valencia 22 4 2020 pol tica ximo puig corts coronavirus200422104147 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El País ValenciàMadrid i Andalusia continuen sense digerir que el seu territori o una part no hagi pogut entrar ja en la fase 1 de la desescalada. Consideren que el Ministeri de Sanitat no ha avaluat la seva situació amb criteris purament objectius i reclamen que el Govern aclareixi immediatament quins paràmetres utilitza per poder presentar aquest dimecres nous informes i tornar a demanar passar d’etapa dilluns vinent. 

La veu més cridanera és la del president valencià, Ximo Puig. El dirigent socialista ha desplegat la seva agenda mediàtica aquest dilluns per lamentar, en múltiples entrevistes, que l’Executiu central «no ha actuat de manera justa amb el País Valencià».  Assegura que en els contactes previs amb Sanitat, el ministeri va qualificar la situació en aquesta autonomia de «matrícula d’honor», de manera que quan algunes àrees no van ser avalades la Generalitat es va emportar una desagradable sorpresa.

Ara Puig reclama que el Govern especifiqui per escrit quins criteris s’incompleixen i que detalli quins paràmetres objectius utilitzarà. «No estem disposats a presentar de manera accelerada cap nova proposta fins que no sapiguem exactament què se’ns exigeix», ha advertit, per demanar «regles clares i paràmetres objectibables» . «L’únic que demano és que el Govern d’Espanya digui clarament quins són els indicadors per passar de fase, però no en aquesta, sinó en totes», ha reclamat.

La Comunitat de Madrid entra menys en la polèmica dels criteris d’avaluació i ha decidit posar l’accent a demostrar que s’està posant les piles per aprovar el nou examen. El Govern regional sembla que vol girar full després de la setmana ‘horribilis’, que va començar amb la controvertida abstenció del PP a la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, va continuar amb la dimissió de la responsable de Salut Pública a Madrid i va acabar amb les sorprenents fotografies de la presidenta en el diari ‘El Mundo’. 

Ayuso, nou bassal

No obstant, Isabel Díaz Ayuso, que ha assegurat aquest dilluns que Madrid «compleix» i que la Comunitat «està preparada», s’ha tornar a posar en un nou bassal a l’assegurar que aquest virus «es diu Covid-19 perquè és ‘coronavirus desembre del 2019’ tot i que el nom és un acrònim en anglès de ‘coronavirus disease’ (malaltia de coronavirus), terme adoptat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al febrer. 

Notícies relacionades

Malgrat l’ensopegada, l’Executiu regional ha sortit aquest dilluns decidit a demostrar que Madrid fa els deures pendents. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha assegurat que entregarà un nou informe perquè la Comunitat passi a la fase 1 dilluns vinent, 18 de maig. Per aconseguir-ho, ha explicat, aquest dilluns s’han activat totes les contractacions alhora, 685 en atenció primària i un horitzó d’unes 400 places més de tècnics de salut pública. També ha assegurat que l’autonomia passarà de realitzar 10.000 diagnòstics PCR diaris a 15.000. Segons Escudero, Sanitat els va exigir, per progressar de fase, millorar en el seguiment de casos. 

Andalusia, amb Màlaga i Granada encallades en la fase zero, també colla l’Executiu central. El president andalús, Juanma Moreno Bonilla, considera que els criteris objectius han sigut «superats per la subjectivitat» i que el Ministeri de Sanitat no ha fixat «objectius clars» ni ha ofert una «explicació convincent»