ERC exigeix el final del comandament únic centralitzat

Els republicans amenacen de no tornar a recolzar una pròrroga de l'estat d'alarma

Afirmen que la dicotomia «o alarma o caos» és falsa i demanen al PSOE que no prengui la gent «per imbècil»

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc  marta vilalta  en roda 200302152057

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc marta vilalta en roda 200302152057 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

ERC ha reprès aquest dilluns el discurs que el va portar la setmana passada al ‘no’ en el debat sobre la pròrroga de l’estat d’alerta. La portaveu Marta Vilalta no ha posat àrnica en teleroda de premsa: «Vam avisar durant setmanes, però no hi ha hagut cap canvi. Només hem vist el comandament únic, la improvisació, la imposició i la unilateralitat. Així, no, senyor Sánchez. El xantatge no ens serveix», ha assenyalat. Davant d’aquesta situació, els republicans han exigit canvis en les pròximes setmanes, i s’han compromès a dialogar per aconseguir-los, si el PSOE vol comptar amb el recolzament dels republicans.

Les condicions que planteja ERC són el final d’aquest comandament únic centralitzat; el retorn, per tant, de les competències a la Generalitat; la creació d’un permís retribuït per als pares, perquè puguin fer-se càrrec dels fills, ja que l’escolarització continua vetada, i el compromís que els municipis pugui fer servir el seu superàvit per pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia.

Vilalta ha negat que la dicotomia establerta pel ministre José Luis Ábalos, que o bé es tirava endavant la quarta pròrroga de l’estat d’alerta o bé Espanya s’encaminava al caos, sigui certa.  «Com s’ha vist amb els ertos, que s’han deslligat de l’estat d’alarma», la pressió socialista era «falsa». «No prengui la ciutadania per imbècil», ha sentenciat Vilalta.

La també secretària general adjunta ha al·ludit a la taula de negociació entre governs per solucionar el conflicte català. «Entenem els tempos de la pandèmia, però quan ja s’està desescalant és el moment d’anar descongelant aquesta taula, perquè el conflicte continua viu i, potser, amb més motiu. En les pròximes setmanes s’ha d’acordar com es reprèn el diàleg. Es tracta de complir els compromisos», ha asseverat.

Data electoral

A preguntes dels mitjans, Vilalta s’ha endinsat també en les tortuositats de l’avanç electoral a Catalunya. Ha fet una crida als postconvergents per «consensuar» un calendari que «eviti que l’agenda política estigui en mans de la repressió de l’Estat», amb referència a la resolució que emeti el Tribunal Suprem sobre la inhabilitació de Quim Torra.

Notícies relacionades

Finalment, la portaveu ha confirmat la maror que acompanya la relació entre el republicans i el PSC, com va avançar EL PERIÓDICO dissabte passat. La petició d’un ple extraordinari i el recolzament a una comissió d’investigació sobre la gestió de les residències per a la tercera edat en aquesta pandèmia ha sigut qualificada d’«irresponsable» per Vilalta, perquè «encara estem enmig de la situació d’excepcionalitat».

Quant a la votació a l’Ajuntament de Badalona d’aquest dimarts, ERC ha manifestat que, per evitar que Xavier García Albiol sigui alcalde, donaria el seu plàcet a un pacte entre Guanyem Badalona i el PSC, fins i tot pel repartiment a mitges entre aquestes forces del temps d’alcaldia fins al 2023.