els comptes de la Covid-19

La ministra Yolanda Díaz veu possible un pacte amb Ciutadans per a uns Pressupostos «d'emergència»

La titular de Treball afirma que l'Executiu està buscant «els recolzaments necessaris», amb una «enorme versatilitat»

zentauroepp52400383 yolanda diaz200221102606

zentauroepp52400383 yolanda diaz200221102606 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
EP

La ministra de TreballYolanda Díaz, ha assegurat aquest dilluns que és possible arribar a un acord amb Ciutadans per tirar endavant uns Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) d’«emergència» per al 2021, que ajudin a afrontar la crisi del coronavirus. De fet, ha informat que li «consta» que la ministrad’Hisenda, María Jesús Montero, ja està treballant en el document, i que l’Executiu està buscant «els recolzaments necessaris», amb una «enorme versatilitat».

En una entrevista en Onda Cero, la dirigent d’Unides Podem ha assegurat que és «optimista» sobre això, després de la «votació de la setmana passada» al Congrés per a l’última pròrroga de l’estat d’alarma, que el Govern va aconseguir tirar endavant després d’un acord amb Ciutadans i amb el PNB.

«Més enllà de les diferències polítiques, sí que és possible posar-se d’acord en un programa pressupostari d’emergència. Ho dic de veritat i sens dubte treballarem perquè sigui així», ha afirmat Díaz, després d’insistir que creu possible l’acord tant amb el PNB com amb Ciutadans, malgrat les «moltes diferències polítiques» que existeixen, segons ella, entre Unides Podem i aquestes formacions.

Podem, IU i les confluències sempre havien renegat de qualsevol acostament a la formació taronja per considerar-la contrària als seus principis i mesures polítiques, fins al punt que van rebutjar la investidura de l’ara president Pedro Sánchez el 2016 pel seu pacte amb Ciutadans.

El vicepresident segon del Govern i líder del partit morat va reafirmar divendres que Ciutadans estava «als antípodes» dels plantejaments que defensen a Unides Podem i també del programa polític del Govern de coalició, i va deixar clar que mai podrien governar junts.

No obstant, el mateix Iglesias sí que va començar la setmana passada a suavitzar el to amb el partit liderat per Inés Arrimadas, després del seu recolzament a l’estat d’alarma, i va lloar i agrair el paper de «dreta civilitzada» que, segons el seu parer, han assumit, en comparació amb el PP i Vox.

I aquest dilluns, la ministra de Treball i dirigent d’IU ha anat més enllà, assegurant que veu possible segellar amb Ciutadans un acord per tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), i que, de fet, el Govern ja ha començat a buscar-lo.

«El ‘no’ per sistema no condueix a res. Crec que l’important és conèixer les propostes polítiques. Quan es veuen les propostes es pot dir si estem d’acord o en desacord. Sens dubte la voluntat del Govern d’Espanya és sumar a tot el món», ha insistit.

Una situació «extraordinària»

A més, ha posat èmfasi que la situació «extraordinària» per la qual travessa el país requereix desenvolupar uns «pressupostos d’emergència» i, per això, escoltaran amb «moltíssima atenció quines són les propostes pressupostàries que tenen tots els grups polítics».

«Sens dubte», ha respost taxativa, quan li han preguntat en concret pel possible pacte amb Ciutadans. «Estic convençuda que quan ens posem a parlar dels temes de la gent i deixem al marge les ideologies, ens posarem d’acord», ha recalcat.

Notícies relacionades

Així mateix, ha volgut reconèixer i agrair les aportacions que ha realitzat Ciutadans i, en concret, els diputats Edmundo Bal i María Muñoz, per tirar endavant la mesura dels ertos, «igual que ho ha fet el PNB».

«Anem amb la millor de les intencions per tirar endavant uns Pressupostos d’emergència que necessita la gent. No és que ho necessiti el Govern, és que el nostre país necessita uns Pressupost per poder adequar les polítiques a les necessitats que tenim en el dia d’avui», ha emfatitzat.