NOVA ESTRATÈGIA

Arrimadas assaja el rescat de Ciutadans com a partit frontissa

La formació taronja aixeca el veto a Sánchez i s'obre a nous acords, però desdenya convertir-se en la crossa del Govern de coalició

zentauroepp53331751 la presidenta de ciudadanos  in s arrimadas  a su llegada al200506100933

zentauroepp53331751 la presidenta de ciudadanos in s arrimadas a su llegada al200506100933 / Pool

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inés Arrimadas va agafar les regnes de Ciutadans amb un partit molt debilitat al Congrés, encara desconcertat per una desfeta electoral sense precedents i amb l’esclat d’una pandèmia de conseqüències impredictibles sortint. Les files taronges es regiraven després de la pitjor crisi interna que ha viscut la formació pel rebuig d’alguns cofundadors, el degoteig de dimissions i l’emergència d’un sector crític que va provar de combatre l’hiperlideratge, però que no va aconseguir convèncer les bases per exercir com a contrapès. Arrimadas era el recanvi natural després de l’obligat adeu d’Albert Rivera, però vol imprimir segell propi.

El veto a la investidura de Pedro Sánchez i les conseqüències electorals d’intentar donar un ‘sorpasso’ al PP encara couen en alguns sectors del partit, en els mateixos que ara s’enorgulleixen del cop de volant al centre de Cs. Amb l’acord amb el Govern per facilitar la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, Arrimadas ha perdut els recolzaments de Juan Carlos Girauta i Carina Mejías, però ha recuperat els aplaudiments de Toni RoldánLuis Garicano i Manuel Valls, mentre ha aconseguit apaivagar a un sector crític que ara li somriu i la defensa. Rivera, per la seva part, ha compartit a les xarxes socials crítiques a una mesura que va recolzar el partit que va liderar durant 13 anys.

Fonts de la formació reconeixen que és complex dilucidar quina part hi ha de pandèmia i quina part hi ha de ‘via Arrimadas’ en aquest enèsim gir. ¿El context li ha sigut propici per executar un pla per salvar el partit que ja cavil·lava? Des de Cs responen que la crisi del coronavirus els obliga a actuar amb «responsabilitat» i que no estan forçant cap canvi d’aliances, acollint-se que el centre «sempre» ha sigut el seu espai polític malgrat haver-se acostat al PP.

«Ens obcequem ara en deixar clar que el vot a Cs serveix, que som un partit útil», apunten veus taronges mirant de reüll els resultats de novembre passat, i puntualitzen que no es convertiran en la crossa del Govern de coalició, tot i que allarguen la mà a Sánchez per aprovar mesures de reconstrucció. «És el PP que ha canviat el seu vot, no nosaltres», recorden sobre la votació al Congrés, i recalquen que el president comprés les seves condicions en matèria socioeconòmica.

Final a l’‘era Rivera’

Arrimadas espremerà els seus escarits 10 escons per guanyar rellevància política i buscarà resituar al centre aquell partit frontissa que es va decantar per competir pel lideratge de la dreta. El pla passa per donar per conclosa l’‘era Rivera’, desenganxar-se de Vox, marcar perfil propi davant el PP, desplaçar ERC com a principal recurs del Govern i que Unides Podem s’estremeixi amb un aliat extern que combatrà totes les seves propostes econòmiques.

Els taronges no temen pels pactes autonòmics amb el PP. Estan convençuts que la nova estratègia no fa perillar els governs que comparteixen a MadridAndalusiaMúrcia i Castella i Lleó, però sí que són conscients que Vox prepara artilleria pesada per torpedinar-los. Encara no han revelat si el Govern hi podrà comptar per prolongar de nou l’estat d’alarma. Ara per ara, estan molt satisfets d’haver creat un canal d’interlocució directa, preferent i setmanal amb Sánchez, que s’ha compromès a mantenir-los informats de l’avanç de la crisi.

Els Pressupostos i Catalunya

Notícies relacionades

Però als despatxos de Cs ja ideen noves propostes perquè l’Executiu les abraci i els portaveus rellancen amb entusiasme Cs com una força disposada a recolzar els Pressupostos per al 2021, una cosa que podria trencar les costures de la majoria que va portar a Sánchez a la Moncloa. Des de la Moncloa confirmen que els tindran en compte en la negociació pressupostària.

El canvi de rumb en sorprèn més a Catalunya, on el Govern liderat pel president Quim Torra s’ha trobat que unes files que dos mesos abans no li reconeixien en el càrrec ara li allarguen la mà. «La gent no vol confrontació, vol solucions», conclouen fonts del partit.