Madrid i Andalusia apugen els seus atacs contra Sánchez per la desescalada

La Generalitat valenciana modera el to de les seves crítiques i la catalana es mostra satisfeta que s'escoltin les seves propostes per a la fase 1

Casado acusa el president de voler tapar la seva «negligència» criticant el govern madrileny

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durante una reunión mantenida de forma telemática con los presidentes autonómicos, en Madrid (España) a 3 de mayo de 2020.

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durante una reunión mantenida de forma telemática con los presidentes autonómicos, en Madrid (España) a 3 de mayo de 2020. / Comunidad de Madrid (Comunidad de Madrid)

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

L’examen de la fase 1 ha generat reaccions enfrontades. La Generalitat, el govern autonòmic més combatiu amb la gestió de Pedro Sánchez, ha deixat per un dia les crítiques al Govern i ha mostrat la seva satisfacció perquè l’Executiu espanyol hagi acceptat desconfinar Catalunya per regions sanitàries i no per províncies i assumeixi la proposta que, de moment, només tres passin de fase. El seu canvi de to contrasta amb la indignació dels governs populars d’Andalusia i Madrid i també del socialista de la Generalitat valenciana que, malgrat rebaixar el to, ha tornat a expressar el seu malestar.

Aquest dissabte, Pablo Casado ha acusat Sánchez de voler tapar la seva «negligència» i «gestió nefasta» de la pandèmia del coronavirus criticant el govern de la Comunitat de Madrid. El líder del PP ha sortit a les xarxes socials en defensa de la Comunitat de Madrid, després que el PSOE hagi publicat un cartell en què, al costat d’una imatge d’una sanitària, assenyala el Govern de la popular Isabel Díaz Ayuso com a «exemple de gestió ineficaç i irresponsable davant la crisi de la Covid-19». «No hi ha dret», ha tuitejat Ayuso.

El seu número dos, Ignacio Aguado, ha tornat a criticar la decisió del Govern i ha assenyalat que «deixar passar una setmana més o dues» abans d’entrar a la fase 1 té «segurament conseqüències nefastes per a milers de persones» que estan «a punt de tancar».

Juan Marín, el seu homòleg andalús i company de partit de Aguado a Cs, també ha atacat Sánchez amb duresa. «En tot moment hem mantingut la lleialtat amb el Govern d’Espanya, però moltes decisions no han sigut consultades. En la gestió de la crisi, Sánchez ha imposat les seves polítiques i això no pot ser. Alguns hauran de donar explicacions», ha tuitejat. «Veient les xifres de Granada i Màlaga i les d’altres comunitats uniprovincials com Cantàbria, hi ha un greuge comparatiu»,  ha insistit el conseller andalús de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, que s’ha queixat que al País Valencià i a Catalunya sí que s’hagués considerat passar de fase per districte sanitari.

Notícies relacionades

La consellera valenciana de Salut, Ana Barceló, ha rebaixat una mica el to de divendres, quan va denunciar que no entenia «per què no passem a la fase 1 estant en molt millors condicions que altres comunitats autònomes», encara més quan fa un parell de dies el ministeri de Sanitat donava «matrícula d’honor» al seu pla. Aquest dissabte s’ha mostrat menys contundent, tot i que ha reclamat saber els «criteris» que s’han tingut en compte perquè només deu departaments passessin de fase: «No crec que hi hagi cap interès polític, crec que el que hi ha són criteris tècnics, que el País Valencià simplement vol conèixer perquè els puguem corregir».

Satisfacció catalana

Per contra, Catalunya ha donat un dia de treva al Govern espanyol. «La col·laboració és més útil que la imposició», ha sentenciat Meritxell Budó, consellera de la Presidència, una dinàmica que espera que es mantingui en les pròximes setmanes. L’Executiu català està, segons el seu portaveu, «satisfet» amb el desconfinament per regions sanitàries. «Aquesta és la via. Una informació detallada i en un temps prudencial. Anar un pas endavant per informar dels canvis de fase. Ho agraïm», ha coincidit el conseller d’Interior, Miquel Buch, que el dia anterior havia acusat el Govern de coalició de treballar de manera «precipitada i desordenada».