PEL COVID-19

Cs proposa un ple monogràfic per a la reconstrucció de Catalunya

La líder taronja critica que Torra hagi desatès la seva proposta per crear un fòrum autonòmic per impulsar la recuperació

zentauroepp50290985 lorena roldan191011143142

zentauroepp50290985 lorena roldan191011143142 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans ha proposat aquest dijous que el Parlament aculli un ple monogràfic per abordar la reconstrucció de Catalunya, després que el president Quim Torra no hagi activat la iniciativa dels taronges de crear un fòrum autonòmic per abordar les sortides a la crisi desencadenada pel coronavirus. El cap del Govern va recollir el guant en l’última sessió de control a la Cambra catalana però no ha donat més detalls sobre una proposta que també va fer el PSC.

«No podem estar esperant eternament, en la seva resposta no concretava absolutament res i no podem estar esperant perquè el virus no espera», ha etzibat la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, en una roda de premsa telemàtica. «Les decisions que prenguem aquests dies seran crucials per al futur de Catalunya i la resta d’Espanya. No ens podem permetre ni perdre ni un minut», ha afegir.

Roldán ha carregat contra les declaracions de Torra i altres membres del Govern en les quals apuntaven que una Catalunya independent hauria gestionat de forma «més àgil i més ràpida» la pandèmia. «És bastant trist i irresponsable que ni tan sols en un moment com aquest [Torra] pugui deixar de banda les discrepàncies i els atacs a l’Estat per posar-se a treballar», ha lamentat, i ha fet una crida a aparcar els «mantres nacionalistes» per donar pas a un escenari d’entesa partint del consens amb la resta de forces polítiques.

El partit també s’ha posat en contacte amb la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, per sol·licitar una reunió en la qual abordar propostes d’acció per rescatar empresaris, pimes i autònoms. Entre les idees que planteja Cs hi ha la petició de suprimir la taxa turística dels establiments durant el 2020 i el 2021, i crear un fons d’ajuts específicament per a Catalunya.

Notícies relacionades

D’altra banda, Roldán ha defensat el recolzament de la seva formació a la quarta pròrroga de l’estat d’alarma per «responsabilitat»: «No estem preparats per sortir de l’estat d’alarma però necessitem un pla B, que Sánchez planifiqui una sortida que eviti un caos sanitari», ha afirmat. 

Sobre la baixa de l’exdiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta i l’exdiputada al Parlament i exregidora de l’Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, ha considerat que són «decisions personals» i que «cada un actua seguint els seus propis criteris». «Hem actuat sempre posant davant els interessos de la ciutadania», ha conclòs.