TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El TC farà aquesta setmana el primer pas per revisar la sentència del procés

Els magistrats admetran a tràmit aquest dimecres en un ple no presencial nou dels recursos presentats

Les úniques empares dels principals condemnats que no van a la reunió són les de Junqueras i Romeva

zentauroepp50394739 graf7679  madrid  14 10 2019   fotograf a de archivo  12 02 200505134149

zentauroepp50394739 graf7679 madrid 14 10 2019 fotograf a de archivo 12 02 200505134149 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La pandèmia del coronavirus ho ha canviat tot i el Tribunal Constitucional no n’havia de ser una excepció. Aquest dimecres celebrarà el primer ple no presencial de la seva història i donarà el primer pas per revisar la sentència del procés dictada pel Suprem el passat 14 d’octubre. El seu ordre del dia pràcticament el monopolitza l’admissió a tràmit dels recursos dels líders independentistes condemnats.

L’alt tribunal també té previst acordar aquell dia iniciar l’estudi de les empares presentades per alguns d’ells contra interlocutòries de la Sala que els va condemnar, però òbviament els que més expectació generen són els dirigits contra la mateixa sentència. De les empares dels condemnats per sedició en concurs amb malversació només faltaran les interposades pel president d’ERC, Oriol Junqueras, i l’exconseller Raül Romeva. 

Les incloses en l’ordre del dia són la de Jordi Turull, que serà resolta en una sentència de la qual serà ponent Pedro González-Trevijano; la de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez (de la resolució de la qual serà ponent Santiago Martínez-Vares); la de Josep Rull (amb ponència de Ricardo Enríquez); la de Carles Mundó (que resoldrà Fernando Valdés); la del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart (de la qual s’encarregarà el president del Constitucional, Juan José González Rivas); la de Dolors Bassa i la de Carme Forcadell, la ponència de les quals ha sigut assignada a Antonio Narváez; la de Joaquim Forn (amb Alfredo Montoya com a ponent), i la de Meritxell Borràs.

Aquesta última, presentada per l’exconsellera contra la seva condemna per desobediència, és l’única la ponència de la qual ha correspost a Cándido Comte-Pumpido, que per la seva àmplia experiència en dret penal es va encarregar de coordinar l’admissió i resolució dels nombrosos recursos interposats durant la instrucció de la causa.

Per escrit

Que el ple de dimecres que ve sigui «no presencial» no significa que es realitzi de forma telemàtica, a través d’alguna de les plataformes de videoconferència que durant el confinament s’han convertit en la base fonamental fins i tot de les converses familiars, sinó que es farà bàsicament per escrit, a través del correu electrònic, o per telèfon.

Notícies relacionades

De fet l’ordre del dia el completen l’admissió a tràmit o rebuig de diversos recursos més, com un de Vox sobre un dels decrets de l’estat d’alarma, però no es deliberarà ni votarà cap proposta de sentència de les impugnacions en cartera que estan més avançades.

Les fonts de l’alt tribunal consultades per aquest diari auguren per això que quan es retorni la normalitat o la «nova normalitat», en paraules del president del Govern, l’ordre del dia dels següents plens incloguin molts més punts a tractar dels habituals, ja que els magistrats estan podent avançar l’estudi dels assumptes la ponència dels quals els ha correspost. Mentre aquell moment arriba només resolen el que és urgent, com el recurs contra la celebració d’una manifestació a Vigo per l’1 de maig.