A LA INSTITUCIÓ DE LES LLETRES CATALANES

La sindicatura confirma que Borràs va fraccionar contractes investigats pel Suprem

L'òrgan fiscalitzador inclou en el seu dictamen dos adjudicacions realitzades al seu amic Isaías Herrero

zentauroepp51339525 12 12 2019 la portavoz de jxcat en el congreso laura borr s191217231552 / CATALUNYA RADIO

zentauroepp51339525 12 12 2019 la portavoz de jxcat en el congreso  laura borr s191217231552
zentauroepp53332918 madrid  06 05 2020   la diputada de junts per catalu a laura200506153117

/

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) «va incomplir» la llei de contractes públics al trossejar fins a cinc contractes quan la diputada de JxCat Laura Borràs n’estava al capdavant, segons exposa la Sindicatura de Comptes en un informe al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. El dictamen de fiscalització exposa que de l’anàlisi dels contractes menors del període 2016-2018 es desprèn que se’n van adjudicar uns quants per «imports acumulats» superiors al màxim permès, alhora que destaca que hi ha «reiteració de l’objecte», per això, en la seva opinió, «hi va haver un fraccionament de la contractació». Dos corresponen a concessions realitzades per la política catalana a un conegut seu, Isaías Herrero, per un global de 27. 900 euros, una pràctica que està sent investigada en l’actualitat del Tribunal Suprem.

L’òrgan fiscalitzador català rebutja les al·legacions remeses per la nova direcció de l’ILC, que afirma que no hi va haver fraccionament perquè es tractava d’objectes diferents. En concret, pel que respecta als contractes investigats atorgats a Herrero, l’entitat al·lega que la llei «no impedeix la reiteració de la contractació d’un mateix proveïdor per a objectes contractuals diferents en exercicis pressupostaris diferents, o d’un mateix proveïdor per a objectes contractuals recurrents però en exercicis pressupostaris diferents».

La sindicatura detalla al seu informe les dues adjudicacions sota sospita a Isaías Herrero. La primeres, amb data 1 d’octubre del 2016 i per un import d’11.850 euros, figura com a concepte el «desenvolupament àrees festival nacional de poesia a la web d’ILC», i la segona, del 21 de febrer del 2017 i per 16.050 euros, versava sobre la «creació i manteniment web any Bertrana». El dictamen també inclou altres contractacions presumptament fragmentades a altres particulars, a dues empreses sobre el disseny i gestió d’una fira, la moderació d’un fòrum, el comissariat d’una commemoració o el servei de neteja. L’informe inclou concessions pel mateix concepte que van del 2016 al 2018, any en què Borràs va deixar l’ILC quan va ser elegida diputada al Parlament.

Aquest informe de la sindicatura corrobora la sospita de la fiscalia sobre les presumptes irregularitats comeses per Borràs i que van ser avalades per la jutge de Barcelona Silvia López Mejías, que va iniciar les indagacions. Com que està implicada en l’afer la diputada catalana, la magistrada va remetre el cas al Tribunal Suprem, que el desembre de l’any passat va acordar obrir una investigació a la dirigent de JxCat.

Operacions sota sospita

En la seva interlocutòria, el Tribunal Suprem afirmava que Borràs i Herrero «mantenien una relació personal d’amistat», per la qual, mentre ella va estar al capdavant de l’ILC, es van posar d’acord per al «fraccionament de contractes de prestació de serveis informàtics efectivament prestats, reflectint imports i conceptes inventats, sempre en quantitats inferiors a 18.000 euros».

D’aquesta manera evitaven «el procediment administratiu pertinent» amb «treballs que suposaven la programació informàtica del portal d’internet de l’ILC» durant més de quatre anys per acudir a l’adjudicació directa, «amb la intenció d’afavorir-lo personalment, directament o a través de les entitats rere les quals s’ocultava». El total adjudicat a Herrero, que també investigarà el Suprem, va ascendir a 259.863 euros. Són 18 contractes vinculats a tasques informàtiques.

Correus electrònics

Entre els indicis contra Borràs figuren correus electrònics d’ella mateixa en què explica al seu col·laborador Herrero com ha de presentar diversos pressupostos per poder resultar adjudicatari, perquè els diners, segons ella mateixa indicava, estaven reservats per a ell. En una conversa del novembre del 2017 amb el seu soci Marc Gómez se li sent dir: «Amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la cooperativa, i facturo uns ‘trapis’ per allà». En la conversa es permet fins i tot augurar un futur encara més prometedor, si ella arriba a ser consellera de Cultura. La diputada sempre ha defensat la seva innocència.

Notícies relacionades

El jutge del  Tribunal Suprem (TS) Eduardo de Porres, que s’encarrega de la instrucció, va arribar a citar per al 14 de febrer la portaveu de JxCat al Congrés «a fi de ser escoltada en declaració» com a investigada per aquests fets de forma «voluntària». No obstant, la diputada va declinar l’oferiment i va al·legar que la causa oberta en contra seu no existiria si ella no fos una «coneguda independentista» i va provar de vincular el seu cas al procediment que va concloure amb la condemna dels líders del procés, perquè el fiscal adscrit a l’assumpte, Javier Zaragoza, va ser un dels quatre que va participar en el judici.