EN LA VOTACIÓ DE DIMECRES

ERC votarà en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma

Els republicans s'uniran a JxCat i la CUP en el rebuig de la mesura

Critiquen que no se'ls hagi escoltat ni s'hagin tornat les competències

49213584 59

49213584 59

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC s’havia abstingut fins ara en totes les votacions sobre l’estat d’alarma, tot i que dimecres s’hi oposarà per mostrar el seu descontentament amb la gestió de Pedro Sánchez. Els republicans s’uniran així a JxCat i la CUP en el rebuig independentista de la mesura al considerar que la «centralització ha sigut un error».

Abans que l’executiva republicana prengués aquesta decisió, la secretària general de la formació, Marta Rovira, ja havia advertit a Ràdio 4 que «les coses havien de canviar molt» perquè donés un cop de mà al Govern, al valorar que «hi ha un abús en la centralització». Aquesta tesi és la que s’ha imposat en la reunió d’aquest dilluns. «Ens vam abstenir per responsabilitat i per donar un vot de confiança al govern espanyol. Vam demanar rectificació en la retirada de competències i espais de sobirania. No ho han fet. No han escoltat. No podem continuar donant els nostres vots per facilitar aquest estat d’alarma», diu el dur comunicat en el qual la direcció del partit reclama que la Generalitat piloti el desconfinament a Catalunya.

Esquerra, que havia marcat abstenció en totes les votacions de la pròrroga de l’estat d’alarma, s’aparta així de Pedro Sánchez i s’alinea amb JxCat i la CUP, que ja van votar en contra de l’última extensió.

La petició de Tardà

Notícies relacionades

De res ha servit que veus com la del portaveu d’ERC al Congrés fins l’any passat, Joan Tardà, defensessin mantenir una abstenció que hagués facilitat que la pròrroga prosperés. «Desitjo que es mantingui l’abstenció», ha manifestat Tardà a Twitter. Segons el seu parer, el seu partit ha de seguir en una actitud «responsable de criticar, proposar i sobretot negociar», perquè s’ha de «contemplar el bosc», i no només «la primera filera d’arbres». 

Malestar andalús

Amb el cop de porta d’Esquerra i els dubtes sobre el que farà el PP, les mirades es dirigeixen ara a Ciutadans que, després de la trucada de Sánchez i Inés Arrimadas, ha iniciat negociacions amb el Govern. El líder taronja a Andalusia i vicepresident de la Junta, Juan Marín, havia mostrat la seva preocupació davant de la possibilitat que Catalunya tingués un tracte diferenciat en la desescalada i pogués iniciar el desconfinament per regions sanitàries. «Ens preocupa molt aquesta informació –va apuntar Marín– i ens agradaria que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, desmentís o aclarís aquestes circumstàncies. El vicepresident andalús va remarcar que «no creiem que les negociacions bilaterals amb comunitats autònomes hagin de ser el criteri per establir el sistema de desescalada», informa Julia Camacho.