partit popular

Casado, sobre la pròrroga de l'estat d'alarma: «Ara per ara, no podem recolzar-la»

El líder del PP afirma que no té sentit i exigeix desvincular-lo dels ertos perquè és «xantatge»

El PNB adverteix Sánchez i vol un pacte de «codecisió» amb les autonomies

undefined53175249 el presidente del gobierno  pedro s nchez  durante una video200424145434

undefined53175249 el presidente del gobierno pedro s nchez durante una video200424145434 / Moncloa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del PP, Pablo Casado, afirma que, «ara per ara», el seu partit no podrà «donar recolzament» a la nova pròrroga de l’estat d’alarma que planteja Pedro Sánchez. El líder popular ha remarcat que aquesta mesura «no té sentit» perquè la desescalada «ja no necessita» aquest instrument «excepcional» que limita drets i llibertats, a més d’exigir al president del Govern que el desvinculi del pagament de la prestació dels ertos i de la liquiditat a pimes i autònoms perquè és un «xantatge» i «immoral».

«En els termes en què la coneixem no podem donar suport a la pròrroga a l’estat d’alarma», ha declarat en una entrevista a Onda Cero, en la qual ha insistit que disposa de legislació bàsica per afrontar l’actual situació derivada de la pandèmia. En aquesta línia, Casado ha afegit que, una vegada que el mateix Sánchez diu que pot sortir a «prendre el vermut», s’ha d’adaptar la normativa legal a la situació.

Segons Casado, si l’Executiu afirma que s’està caminant cap a la «nova normalitat», no sembla «lògic utilitzar aquest instrument «excepcional»: «Aquesta unilateralitat per ser tan ineficaç i tan incompetent no pot buscar complicitat en l’oposició», ha advertit.

En la mateixa línia que Casado, la presidenta de la Comunitat de Madrid també ha mostrat el seu desacord amb Sánchez. «Crec que fins aquí ha funcionat però ja estem en un altre escenari», ha assenyalat Isabel Díaz Ayuso a Telecinco, malgrat que aquest diumenge no va demanar directament al president del Govern, Pedro Sánchez, posar-li fi, sinó replantejar-lo. Malgrat aquestes paraules, Ayuso ha incidit que ara s’ha de ser «molt cautelosos i continuar insistint que això no ha acabat, ni de bon tros». «No ens podem permetre una tornada enrere, hem patit molt, ha mort molta gent. Els sanitaris han passat escenes realment terrorífiques que oblidem aviat però que han passat», ha dit.

A l’altre extrem, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha criticat l’actitud de Casado i l’ha acusat d’estar «amenaçant de provocar un rebrot, el col·lapse del sistema sanitari i milers de morts». «L’estat d’alarma és indispensable per al confinament i és el confinament el que ha permès doblegar l’epidèmia. Quan Pablo Casado amenaça de no donar suport a l’estat d’alarma, està amenaçant de provocar un rebrot, el col·lapse del sistema sanitari i milers de morts», ha avisat.

Advertència del PNB

Des de Bilbao, el president de l’EBB del PNB, Andoni Ortuzar, ha reclamat a Sánchez un mecanisme de pacte de «codecisió» amb les comunitats autònomes perquè puguin establir els seus propis processos de desescalada. 

Notícies relacionades

El líder jeltzale ha apuntat que no volen que l’Executiu Sánchez caigui, sinó «al contrari», i ha dit que potser «algú s’ha tancat a la seva torre d’ivori i no és capaç de veure que ha d’obrir finestres i escoltar més». En una entrevista concedida a Radio Euskadi, Ortuzar ha explicat que aquest dilluns l’executiva del seu partit analitzarà si recolzarà dimecres la pròrroga de l’estat d’alarma. No obstant, creu que, fins al dia de la votació, poden canviar «moltes coses» i espera «que passin». «En funció d’aquests esdeveniments i aquestes novetats, fixarem la nostra posició», ha afegit.

En tot cas, ha recordat que fa 15 dies el PNB ja va dir al Govern «que no comptés amb el vot positiu si tot seguia igual» que fins ara. «No és tant que no estàvem en el no, com que no estàvem en el sí. I aquí seguim ara per ara», ha assegurat.