DESESCALADA

El Govern anuncia aquesta tarda les franges horàries de les sortides

L'Executiu ja ha acabat de definir els criteris de la desescalada que s'inclouran en una ordre ministerial aquest dijous

Illa assegura que han acceptat el 80% de les propostes autonòmiques i anuncia que es permetrà l'accés a horts privats

zentauroepp53269140 roca200430094459

zentauroepp53269140 roca200430094459 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Patricia Martín

El Govern encara no ha acabat d’elaborar l’ordre ministerial en la qual concretaran els criteris que regularan les sortides que es començaran a fer aquest cap de setmana. Previsiblement s’hi inclouran franges horàries per evitar aglomeracions, però a primera hora de la tarda l’Executiu continuava sense donar a conèixer els detalls perquè continuava «ultimant» quins han de ser. La Moncloa ha indicat que la normativa es comunicarà en una roda de premsa del ministre de Sanitat a les sis. Es dona la circumstància que el ministre compareix en la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats des de les dotze sense aportar aquesta informació als grups parlamentaris, cosa que ha augmentat el malestar de l’oposició, que ho considera una nova falta de respecte després que el Govern espanyol tampoc els informés del pla de desescalada abans que Pedro Sánchez comparegués anunciant-ho dimarts passat.

Illa ha argumentat que l’Executiu està «ultimant» com seran aquestes sortides i ha confirmat que l’ordre ministerial es publicarà aquest mateix dijous. Tot i que el ministre no ha explicat si la dilació es produeix per algun desacord al si del Govern, el director del Centre de Coordinació d’Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha confirmat que els experts han demanat que hi hagi forquilles horàries. «Els tècnics hem demanat reduir riscos en els grups més vulnerables que facilitin la transmissió, i això s’aconsegueix amb horaris». També ha insistit que l’esport  només es podrà fer de manera individual.

Les franges horàries són una reivindicació d’alguns governs autonòmics, com la Generalitat. Illa ha assegurat que el Govern ha incorporat el 80% de les propostes de les comunitats en el full de ruta de la desescalada.  

Ha confirmat també que, malgrat que en principi es preveu que el desconfinament progressiu s’estableixi per províncies, el Govern central «és flexible a qualsevol altra proposta que als diferents territoris es consideri factible», sempre que es respectin els criteris establerts per passar de fase i sempre que «aquesta unitat territorial pugui ser fàcilment aïllable en el cas que fos necessari».

Notícies relacionades

També aquest dijous, ha anunciat, es farà una ordre ministerial per regular que es pugui accedir als horts particulars, una cosa fins a ara prohibida per l’estat d’alarma. 

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, li ha retret que no hagi presentat les concrecions en la comissió de Sanitat i que «es reservin» les dades per a una roda de premsa a les sis de la tarda, el que considera una «falta de respecte»Vox ha acusat el Govern espanyol de «continuar trucant les estadístiques» i de ser «incompetent» i «sectari».