CRÍTICA AL «MONÒLEG»

El Govern considera «imprudent» el 'pla Sánchez' de desconfinament

Budó considera un «monòleg» del líder de l'Executiu el diàleg amb les autonomies

budo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Com ja preveia el guió, la Generalitat ha carregar aquest dimecres amb duresa contra el pla de desconfinament fet públic pel president del Govern, Pedro Sánchez, ahir. La portaveu de l’Executiu, Meritxell Budó, l’ha considerat «imprudent» per oferir un calendari fix després del qual s’arribarà a la «nova normalitat», just quan comença, al juliol, el període vacacional. «Hi haurà canvis de residència i més mobilitat», ha recordat Budó, «que poden propagar la malaltia cap a àrees que fins ara han tingut poca afectació». Segons el Govern català falta concreció en els paràmetres clínics que aniran permetent el trànsit de fases. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anat més enllà i ha acusat Sánchez de pensar «en la unitat de l’Estat» en lloc de «les persones».

La referència ve a tomb del ja famós «hi vam entrar junts, sortirem junts de la pandèmia», del líder socialista i de la contradicció, per al Govern, que suposa passar del «virus no entén de territoris», de fa set setmanes, al desconfinament territorialitzat.

També ha sigut motiu de queixa la nul·la comunicació a les autonomies que el Govern ha fet del seu pla, malgrat que «48 hores abans hi havia hagut una cimera de presidents», ha recordat Budó. «Es demostra que aquestes reunions no són més que un monòleg de Sánchez i que aquest esquiva qualsevol coordinació», ha deixat anar la consellera de Presidència, abans d’asseverar que coordinació «és escoltar qui fa 37 anys que gestiona la sanitat de Catalunya».

A tall de nou exemple, Budó ha reconegut que el Govern fins i tot no ha donat cap resposta al pla de desconfinament aprovat dissabte per la Generalitat.

Unitat territorial de desconfinament

La unitat territorial de desconfinament, la província, també ha merescut l’atac del bipartit català. «¿Què tenen en comú Berga amb Igualada?, ¿per què un ciutadà de Bellver de Cerdanya (a la província de Lleida) pot anar a Lleida ciutat, però no a Puigcerdà, a pocs quilòmetres, però que és a la província de Girona?», s’ha preguntat Budó.

Notícies relacionades

Després de recordar que la província va ser un esquema adoptat per l’Estat fa 190 anys, a imatge i semblança de l’esquema francès, Buch ha afirmat que la Generalitat no anava a entremetre’s com s’organitza el desconfinament en altres autonomies», però ha reclamat respecte «per la forma com» organitza els seus serveis, no només sanitaris, sinó també, per exemple, educatius.

Tot això, en un moment en què, si bé les xifres semblen anar en descens, «no permet cap tipus de relaxament», ha apuntat la consellera de Salut, Alba Vergés.