González Laya assegura que Espanya està «en el centre del joc» de la UE

La ministra d'Afers Exteriors descarta haver d'acudir al fons de rescat europeu

Afirma que a Europa comença una «dinàmica de negociació» que s'hauria de traslladar al nostre país

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«En el centre del joc». Així veu la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, la posició que ocupa Espanya en el debat de la Unió Europea. Després de la reunió del Consell Europeu en el qual ha participat el president del Govern, Pedro Sánchez, la responsable d’Exteriors ha anunciat un «canvi de to» en el diàleg que estan mantenint els països europeus i ha assenyalat l’«inici d’una dinàmica de negociació». 

Durant les últimes setmanes, les discussions entre els 27 països europeus sobre la resposta que ha de donar aquesta institució a la crisi del coronavirus han sortit a la palestra. No obstant, González Laya ha deixat clar que la intenció d’Espanya és deixar de banda aquesta divisió entre el nord i el sud i apostar per una resposta conjunta. «En aquesta crisi estem tots en el mateix barco i la nostra responsabilitat és assegurar-nos que aquest barco flota». A més, ha deixat clar que Espanya no acudirà als MEDE

La ministra d’Exteriors tambié ha apuntat que la mateixa «dinàmica de negociació» que està començant a Europa hauria de reproduir-se a Espanya. Ha advocat així per un dels pilars sobre els quals Sánchez pretén erigir els seus pactes de reconstrucció: la recerca d’una posició de defensa única a la UE. Hores abans, en la comissió d’Exteriors del Congrés ha fet una crida a tots els partits per tendir a un «consens»  que permeti tenir «una veritable política d’Estat cap a Europa». 

Els quatre objectius

González Laya ha assegurat que Espanya no haurà d’acudir al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), el fons de rescat europeu, malgrat l’actual situació de crisi. En aquest sentit, ha informat que Sánchez ha defensat la posada en marxa de manera immediata dels paquets de mesures anunciats per l’Eurogrup  que suposen una triple xarxa per a l’ocupació, les pimes i els Govern. La resposta que ha rebut per part del Consell Europeu és que es faran realitat, si és possible, a principis de juny.

Notícies relacionades

On més discussió s’ha produït és entorn de la creació «d’un gran fons de recuperació econòmic i social» que tingui una envergadura d’entre un bilió i un bilió i mig d’euros. La principal discrepància és si aquests diners arribaran als països en forma de transferències no reemborsables, com defensa Espanya. Segons argumenten, això «evitaria el sobreendeutament», fomentaria la «solidaritat dins de la família europea» i seria beneficiós per al mercat interior. 

A més, ha explicat que en la reunió dels 27 caps d’Estat també s’ha debatut sobre la necessitat de fixar unes «perspectives financeres més ambicioses» que garanteixin la «cohesió dels territoris» i la posada en marxa d’instruments necessaris que serveixin per pensar en «els socis i veïns que tenen menys capacitat per sortir per si sols de la crisi», com l’Àfrica o Amèrica Llatina.