La pandèmia del Covid-19

Grande-Marlaska defensa les ciberpatrulles de la Guàrdia Civil

«Estafes, falses receptes mèdiques o manipulació de documents oficials no són llibertat d'expressió», diu el ministre

El PP qualifica el titular d'Interior de «ministre de la censura» i Vox l'acusa de «canviar mascaretes per mordasses»

undefined53034627 el ministro del interior  fernando grande marlaska  durante 200406171851

undefined53034627 el ministro del interior fernando grande marlaska durante 200406171851 / Moncloa

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat aquest dijous el ciberpatrullatge de les Forces de Seguretat a les xarxes socials. «Hi ha desaprensius que en aquesta crisi pretenen aprofitar la greu situació sanitària –ha dit durant una compareixença davant la Comissió d’Interior del Congrés. Ciberestafes, remeis o cures falses per al Covid, manipulació de documents oficials, desinformació sobre l’estat dels serveis essencials... són actes que, al fer insegur el ciberespai, posen en risc la nostra salut», ha subratllat.

Grande-Marlaska ha lamentat que «hi ha, i ahir ho vam veure en el ple d’aquesta cambra, qui, davant d’estafes, falses alarmes, falses receptes mèdiques, vacunes inexistents o manipulació de documents oficials, pretén justificar-ho com a exercici de la llibertat d’expressió». Per al titular d’Interior, «no és llibertat d’expressió, són actes deplorables que posen en risc la salut de tots, i que han ocasionat els morts que tots coneixem».

Al Congrés, el ministre ha referit en 274 els «esdeveniments de desinformació coneguts per les Forces de Seguretat» i en 45.773 els dominis bloquejats «per activitats il·legals aprofitant la pandèmia o campanyes de ‘phishing’ suplantant la identitat d’organismes oficials, empreses públiques i bancs. Davant d’aquesta situació, i no davant d’altres, està actuant aquest ministeri», ha assegurat, per afegir: «La ciutadania té dret a la llibertat d’expressió, els que no hi tenen dret són els desaprensius a posar en risc la nostra salut». 

Tensió

La compareixença al Congrés de Grande-Marlaska es produeix durant la mateixa setmana en què el PP i Vox han exigit explicacions per una ordre impartida a la Guàrdia Civil perquè els seus agents especialitzats en ciberestafes identifiquessin a les xarxes missatges i falsedats que generen «desafecció per les institucions del Govern».

El cap d’Estat Major de l’institut armat, el general José Manuel Santiago, sent en el centre de la tempesta política generada per aquesta ordre, va explicar aquest dimarts que la instrucció es referia a «totes les institucions de l’Estat» i no només a les de l’Executiu.

Al final de la seva compareixença, el ministre ha insistit en el fet que l’expressió del general Santiago es referia «a institucions de tot l’Estat, no del Govern». I ha afegit dos arguments: «Jo no veig la Policia ni la Guàrdia Civil complint una ordre il·legal», ha dit, i «el monitoratge de les xarxes es fa per prevenir el delicte. La funció de la Policia i la Guàrdia Civil no només és reacció, també és prevenir».

En el seu torn d’intervenció, la portaveu del Grup Popular en la comissió, Ana Vázquez, ha dit al ministre que «passa de ser un jutge de reconegut prestigi al ministre de la censura, el paradigma del sectarisme, de la utilització sectària de les institucions, la punta de llança d’una operació per limitar i coartar la llibertat d’expressió.

La diputada popular li ha exigit: «Tregui les seves mans de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional», i li ha retret inacció, recordant-li que «la unitat de riscos biològics de la Guàrdia Civil va alertar al gener de la virulència del Covid».

Llei Mordassa

El diputat d’Esquerra Republicana Gabriel Rufián també ha abundat en l’assumpte de les notícies falses. «Ens sembla bé que es lluiti, que s’enfrontin contra les notícies falses, contra la bulocracia, però que ho digui un JEMAD (cap d’Estat Gran de la Defensa) fa por. 

Rufián ha acusat el Govern d’utilitzar la llei mordassa, «una llei absolutament abusiva i reaccionària», com a possible «encobriment de facto d’un estat d’excepció», i ha demanat al ministre que «siguin quirúrgics, mil·limètrics, amb els protocols policials. Ens sembla inadmissible, per molta quarantena que hi hagi, que hi hagi abusos policials».

El diputat republicà ha qualificat de «far west, un infern, un territori sense llei», els CETIS de Ceuta i Melilla.

Mascaretes per mordasses

En la mateixa sessió de la Comissió d’Interior, Grande-Marlaska ha sigut objecte de dures crítiques per part de Vox. El diputat d’aquesta formació Javier Ortega Smith l’ha acusat de «canviar mascaretes per mordasses» i de cessar el cap de prevenció de riscos laborals de la Policia «perquè no quedés rastre del que havia advertit al gener». A aquesta mateixa qüestió, el ministre l’ha qualificat d’«absoluta falsedat».

Per al número tres de Vox, el Govern va prendre la decisió de declarar l’estat d’alarma «tres mesos després» de conèixer la gravetat de l’epidèmia. «Vostès ho sabien, i no ens van informar», ha dit sobre el risc de participar en actes massius el vuit de març passat.

Ortega Smith ha abundat en les crítiques al monitoratge de les xarxes socials per les Forces de Seguretat: «¿Qui decideix el que és perillós o delictiu? No faci trampes. Amagar-se darrere del ciberdelicte no li justifica els atacs a la llibertat d’expressió, la mordassa als qui critiquem un relat de fets inqüestionable».

La seva companya de grup i portaveu parlamentària, Macarena Olona, ha insistit que el cessament del cap de prevenció de riscos laborals de la Policia va ser per preparar un protocol d’actuació davant de la imminència de la pandèmia. La decisió del cessament «no va ser del ministre, va ser del seu superior a la Policia, perquè és un lloc de confiança –ha replicat Grande-Marlaska–. Va ser per una falta de lleialtat, al traslladar el que era un esborrany a terceres persones». 

Contagis

«Des del 24 de gener s’han pres les mesures necessàries i precises» als aeroports, dotant d’EPIs, mascaretes i guants els agents, ha contestat Grande-Marlaska a l’acusació formulada per Vox de no dotar de defenses els agents de les forces de seguretat per a qui «mai van faltar els mitjans necessaris i precisos».

I el diputat de Ciutadans Pablo Cambronero li ha contestat: «Molts companys segueixen sense mitjans, sense EPIs. Solucioni-ho, perquè és per ahir».

En la mateixa compareixença, el ministre ha xifrat en 128 la taxa de contagis setmanals entre els membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Entre els quals, els funcionaris de presons. Interior, ha explicat Grande-Marlaska, no només ha planificat la desinfecció de 68 centres penitenciaris en col·laboració amb l’Exèrcit, que és la mesura més coneguda. També ha posat a les presons 25 telèfons comprats per augmentar les comunicacions dels presos amb les seves famílies, donada la restricció total de les visites.

«Es mantenen els drets dels interns i igualment es protegeix la seva salut. La normalitat està sent la regla general en el conjunt de les institucions penitenciàries, que amb prou feines han registrat incidents. El nivell de contagis és molt baix», ha assegurat.

Moviment

Fernando Grande-Marlaska ha presentat com un èxit l’actuació de les Forces de Seguretat en la restricció dels desplaçaments. I per asseverar-ho, ha donat una dada als diputats: el 13 març es van produir moviments d’1,1 milions de vehicles en llarg recorregut per tot Espanya. Durant el període més dur de confinament, el dels permisos temporals retribuïts de la Setmana Santa, aquesta taxa de desplaçaments va baixar a 221.000 desplaçaments de mitjana diària.

L’accés a les grans ciutats es va reduir en un 81% en el mateix període. Gràcies als controls policials, s’han interposat ja, ha explicat el titular de la cartera, 680.000 propostes de sanció i s’han detingut «una mica més de 6.000 persones». El ministre ha recordat que «algunes de les persones que de forma reiterada posen en risc la nostra salut estan començant a complir condemna».

Notícies relacionades

Sobre el desplegament «excessiu» de forces de seguretat s’ha expressat la diputada de les CUP Mireia Vehí dient-li al ministre: «No ens agrada la comunicació militar, ni nosaltres som el seu exèrcit», i acusant-lo d’utilitzar «l’estat d’alarma com si fos un estat de setge». Vehí ha assegurat al ministre que «en els països catalans l’exèrcit espanyol el volem fora; volem metges».

«Aquest govern progressista s’escuda després dels uniformes –ha abundat la diputada del PDeCAT Miriam Nogueras–. Els que lluen galons no són els que descobriran la vacuna. Més coordinació i menys policia política»