DEBAT MUNICIPAL

El govern de Colau i l'oposició es conjuren per afrontar junts la recuperació de Barcelona

Els grups veuen amb bons ulls una taula o pacte d'unitat, i predisposen la seva voluntat per refer els pressupostos

colauok

colauok

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El govern d’Ada Colau  i l’oposició s’han conjurat aquest dimecres per afrontar junts la recuperació de Barcelona una vegada se superi el cop inicial del Covid-19. En una comissió conjunta celebrada de forma telemàtica, els grups s’han donat recolzament mutu i han votat a favor de les propostes de recuperació realitzades per cadascun dels partits.

Malgrat els matisos de color patents en les intervencions dels regidors, tant el govern com l’oposició han coincidit en la necessitat de treballar junts, constituir una taula o pacte de ciutat i refer els pressupostos.

Pla en tres fases

Entre les proposicions aprovades aquest dimecres per unanimitat hi ha la de Junts per Catalunya de dissenyar un pla en tres fases per recuperar, reiniciar i reinventar Barcelona. També ha comptat amb el vot favorable unànime la de Barcelona pel Canvi, que insta el govern municipal a crear un programa de subvencions per als autònoms.

Una tercera proposició aprovada per tots els partits del consistori l’ha presentat Ciutadans i consisteix a crear una oficina per atendre persones en risc d’exclusió post-Covid-19 i un grup de treball amb el tercer sector social.

Taula de ciutat

Tot i que el govern ha votat a favor de la proposta de Cs, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha puntualitzat que senten «recança» respecte a la creació de noves oficines i prefereixen recórrer a mecanismes ja disponibles. També ha tingut un ampli recolzament la proposició d’Esquerra,  que, entre altres coses, planteja crear una taula de ciutat que reuneixi els representants polítics i socials de la ciutat de Barcelona en peu d’igualtat.

Tots els grups hi van votar a favor, excepte Barcelona pel Canvi, que es va abstenir per un punt que recull «revisar la Carta municipal i les competències» així com un altre que parla d’acordar «una Carta de Ciutadania que fixi drets i deures».

«Mínim comú denominador»

La regidora Eva Parera ha argumentant l’abstenció del seu grup criticant que els republicans «ho posen tot en dubte» i proposen actuacions que corresponen més «a llarg termini». A més, ha afirmat que els ciutadans ja en tenen, de drets i deures.

«El mínim comú denominador és articular aquest pacte de ciutat», va destacar Collboni, que ha agraït la proposta d’ERC per fer una taula de ciutat. Collboni ha matisat que «és aviat» per articular les mesures concretes que poden sortir d’aquest pacte. Per això, la premissa del govern ha sigut facilitar la majoria de les propostes dels grups, deixant la porta oberta a debatre la lletra petita més endavant, una vegada es constitueixi la taula amb diversos agents de la ciutat, cosa prevista per al dimarts.

«Deixar a casa els dogmatismes»

En una línia similar s’ha expressat Ernest Maragall (ERC), que en una de les seves intervencions ha destacat que el «comú denominador» en totes les propostes és el «recolzament mutu». «S’ha de fer un esforç si tots volem sortir d’aquesta situació excepcional», va dir al seu torn el regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú). Martí ha assegurat que el govern té el «màxim ànim de cooperar» i està «en condició» de negociar amb tots els grups.

El regidor ha demanat, no obstant, «deixar a casa els dogmatismes» i ha instat l’oposició a actuar amb responsabilitat en relació amb el futur debat per refer els pressupostos. «Hem de ser tots responsables perquè baixaran els ingressos i augmentaran les despeses», ha afegit. Per això, ja ha avançat que la priorització serà «més necessària que mai».

Rebuig de la proposta del PP

Notícies relacionades

A diferència de les propostes dels altres grups, la que ha fet el PP ha sigut rebutjada. Entre els punts que es recollien hi havia el d’eximir de la taxa de terrasses durant sis mesos, així com eximir o bonificar al màxim impostos com l’IBI, l’IAE i el preu públic de recollida –també sis mesos–, i posteriorment aplicar-hi una bonificació del 25% durant, com a mínim, la resta del 2020 i el primer trimestre de 2021.

La proposta del PP va ser rebutjada amb el vot contrari de BComú, el PSC i ERC, i l’abstenció de JxCat, Cs i Barcelona pel Canvi.