EN EL PARLAMENT

Capella retreu a l'independentisme la seva «lluita caïnita» a compte dels presos

La consellera de Justícia apunta que els postconvergents «juguen a confondre» i «fan soroll» per obtenir rèdit polític

zentauroepp48804693 capella190626131921

zentauroepp48804693 capella190626131921 / Marta Sierra

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha advertit JxCat que «cap convicció pot canviar la sentència del Tribunal Suprem» a la cúpula de l’1-O i ha demanat als seus socis en el Govern «menys lluites caïnites, més treball col·laboratiu, més generositat i més feina en equip» per remar junts. Capella fa dies que està al centre de la diana dels postconvergents per no haver atorgat el tercer grau als presos del procés. «Els que juguen a confondre, i que fan soroll amb aquesta qüestió fan dues coses: intentar treure rèdit polític d’on no s’hauria de treure i minar la unitat del 80% que estem contra la sentència injusta dictada pel Tribunal Suprem i de l’empresonament dels líders polítics i socials catalans», ha afegit.

En una compareixença telemàtica al Parlament, la titular de Justícia ha etzibat que «els governs democràtics no posen ni treuen gent de la presó», sinó que «en un estat democràtic i de dret són els jutges i els tribunals» els que tenen aquesta funció. «Si estigués a les meves mans, ¿algú pensa que no els hauria tret de presó?», ha deixat anar.

Capella ha insistit que els independentistes «ens hauríem de reconèixer tots com aliats» i ha demanat JxCat que no s’equivoqui d’adversari. «Cap convicció personal de cap membre del Govern, ni de la consellera de Justícia, ni del president, ni tampoc de cap funcionari, pot canviar la sentència del Tribunal Suprem. Una sentència que he considerat sempre injusta, duríssima, que comporta condemnes duríssimes de 9 a 13 anys de presó. Ho he dit mil vegades. I no em cansaré de repetir-ho. Per treure’ls, el que fa falta és un front comú per defensar l’amnistia. Menys lluites caïnites, més treball col·laboratiu, més generositat i més feina en equip», ha conclòs.

El reglament penitenciari no permet aplicar als presos classificats en segon grau, com és el cas de tots els interns per l’1-O, l’article 86.4, que preveu permetre passar les nits de tota la setmana a casa.

En un tuit, l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, va acusar Capella de no concedir el tercer grau als presos «per por del que diran». «Entre el Tribunal Suprem, que jutja i condemna políticament; la conselleria, que té por del que diran si ens donen el tercer grau, com ja han fet a 2.000 presos, i ara el TC, que es nega a reunir-se per decidir la nostra llibertat, queda clar quin és el nivell de l’Estat de dret a Espanya», va escriure. «¿Quan alliberem el nostre Govern legítim empresonat, consellera Ester Capella?», va burxar la diputada de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, a la mateixa xarxa social.

El president Quim Torra va apuntar el cap de setmana que «els presos polítics, amb l’aplicació del 100.2, poden sortir de la presó». «Tinc les claus de les presons. Depenen de mi, però les lleis, no», va afirmar.

Notícies relacionades

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, que estaven confinats pel decret d’estat d’alarma, van poder reprendre la seva feina després que el Departament de Justícia s’obrís a permetre les sortides laborals dels presos subjectes al 100.2, sempre que s’hagi reprès l’activitat laboral que desenvolupaven i el centre de treball estigui obert.

Capella ja va rebre crítiques dels seus socis en el Govern quan les juntes de tractament de les presons catalanes van denegar als presos independentistes el permís per passar el confinament a casa seva, una cosa que sí que van permetre a una quinzena de reclusos de segon grau que tenien sortides emparades per l’article 100.2 del reglament penitenciari.