CRISI SANITÀRIA

El Govern concreta el final del confinament infantil sense tenir competències

Demana al Govern que aprovi un pla que contempla sortides de menors en aproximadament una setmana

La proposta xoca amb la tancada total que defensava Torra fins fa uns dies

zentauroepp53154557 madrid  17 04 2020 sociedad  coronavirus    un ni o juega en200417152733

zentauroepp53154557 madrid 17 04 2020 sociedad coronavirus un ni o juega en200417152733 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La Generalitat ha especificat el seu pla perquè els nens i adolescents puguin abandonar unes hores al dia el confinament domiciliari. Malgrat les concrecions que han ofert els consellers Miquel Buch i Alba Vergés, és un projecte que s’ha de prendre amb totes les prevencions. Primer, perquè el Govern no té competències per aplicar-lo, només per suggerir-ne la implantació al Govern espanyol, que és qui ho ha de fer. Segon, perquè no s’ha concretat exactament quan es podria començar a aplicar.

En la seva línia d’actuació des que va començar la crisi sanitària provocada pel coronavirus, els consellers han presentat el pla com si fos una realitat consolidada. Només després, a preguntes dels periodistes, han admès que tot depèn de la decisió que prengui el Govern, que fa dies que estudia com alleujar el confinament dels menors. Aquest diumenge, el president de la Generalitat, Quim Torra, comentarà el projecte amb el president Pedro Sánchez en la reunió setmanal entre el cap de l’Executiu central i els líders autonòmics.

Els experts mèdics de la Generalitat han donat el vistiplau a un pla que, segons el Govern, podria començar a aplicar-se «a una setmana vista, o una mica abans», sense més concrecions. Els menors entre zero i 16 anys haurien de sortir acompanyats. Els adolescents entre 16 i 18 anys podrien sortir sense necessitat d’un adult, però sempre sota el compliment de les mesures de seguretat, sota la responsabilitat dels seus pares o tutors. Les unitats familiars podrien sortir juntes.

Sortides per franges horàries

Sempre segons aquest pla a l’espera d’aprovació, aquestes sortides serien esglaonades. De 12.00 a 14.00 hores, tindrien autorització famílies amb nens fins a 6 anys. De 16.00 a 18.00 hores, els que tinguin a càrrec menors de 6 a 16 anys. De 18.00 a 20.00 hores, famílies amb joves majors de 16 anys. «En el cas que tinguin més d’un menor en diferents franges, està previst que n’escullin una», ha afirmat Vergés.

Buch ha especificat altres punts de la proposta, com que es podrien utilitzar els jardins públics però no els parcs de joc, que s’hauria de portar la «declaració autoresponsable» (un document que va crear la Generalitat i que mai ha sigut obligatori), que no es podria «menjar ni beure» durant les sortides i que, com els passejos serien a destinacions pròximes al domicili, no es podria utilitzar ni vehicle particular ni transport públic en aquestes franges. Els nens tampoc podrien entrar als comerços.

Trobades entre famílies

A més, es permetrien «trobades casuals» entre dues famílies durant aquestes sortides, sempre que es mantingui la distància de dos metres entre totes dues i que s’allarguin un màxim de 10 minuts. La Generalitat diu que el seu pla és «adaptable al territori», perquè «no és el mateix Barcelona que un poble petit», i «reversible» si la millora de la situació sanitària no es consolida.

La proposta de la Generalitat també genera dubtes de coherència respecte al missatge que ha mantingut fins ara. El president Torra ha sigut des de fa setmanes el capdavanter del confinament total, i ha criticat durament el Govern per haver suavitzat aquesta setmana les mesures respecte als treballadors de sectors no essencials.

Dubtes sobre la coherència del Govern

Notícies relacionades

«No creiem que el pla sigui contradictori amb el confinament total. No diem que els nens surtin lliurement, sinó que són un col·lectiu vulnerable i que cal prendre mesures com estan prenent a altres països: es tracta de sortir a fer un volt. No té sentit que permetem els pares sortir a treballar i exposar-se i en canvi que aquests nens no puguin sortir a fer un volt al carrer. No parlem de barrejar-se amb altres nens», ha dit la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Després ha afegit: «Desgraciadament no tenim les competències finals per prendre la decisió, demanem que s’escolti la proposta».

 En el mateix sentit, el conseller Buch ha dit que no es plantegen que el Govern no accepti la proposta de la Generalitat, i que està segur que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau –que fa uns dies es va mostrar partidària de suavitzar el confinament dels menors– recolzarà el Govern.