Epidèmia

Marlaska clama contra els que «remen en direcció contrària» difonent notícies falses

El ministre considera que les mentides llançades a les xarxes socials són «un atemptat contra la democràcia i un atac a la salut pública»

El titular d'Interior adverteix que seran «especialment diligents» tramitant més de 650.000 actes de sanció per «conductes insolidàries»

undefined53113094 graf155  madrid  13 04 2020   captura de la se al institucio200413150912

undefined53113094 graf155 madrid 13 04 2020 captura de la se al institucio200413150912

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha clamat aquest dilluns en roda de premsa contra la proliferació de notícies falses a les xarxes socials. «Hi ha una minoria que es dedica a remar en direcció contrària», ha dit, en al·lusió als creadors i difusors de mentides. 

Aquestes notícies falses «no tenen cap altra intenció que intoxicar els ciutadans», ha dit Grande-Marlaska. Les Forces de Seguretat han detectat 200 «esdeveniments de desinformació greu», ha explicat el ministre, relacionats amb suposades cures casolanes, vacunes, medicaments que acceleren el contagi del Covid-19, o sobre les capacitats del sistema sanitari.

Aquestes mentides, com s’ha vist al llarg de quatre setmanes transcorregudes ja d’estat d’alarma, fins i tot manipulen documents oficials.

«No és fàcil aturar les notícies falses», ha lamentat el titular d’Interior. «La desinformació només es neutralitza amb veritat i transparència. La nostra millor arma és no compartir allò del qual no tinguem certesa», ha aconsellat.

Per al ministre, aquests esdeveniments greus de desinformació «són campanyes que miren de manipular l’opinió pública, la qual cosa no només constitueix un greu atemptat contra la democràcia, també un atac a la salut pública».

Multes

El titular d’Interior ha assegurat que l’administració donarà curs ràpid als expedients de sanció que les Forces de Seguretat insten contra els qui violen les normes de confinament i limitació de mobilitat de l’estat d’alarma. «Serem molt diligents. Especialment diligents per la insolidaritat de les conductes», ha dit.

Grande-Marlaska ha xifrat en més de 650.000 les denúncies interposades pels agents policials a tot el país que en aquest moment segueixen el seu «oportú» curs administratiu. A una mitjana de 600 euros per multa, podrien suposar 360 milions d’euros de recaptació als infractors.

Però el ministre ha assegurat que aquestes sancions «no tenen un final recaptatori, tot i que evidentment es recaptaran diners». Les multes tenen la finalitat de difondre que no «es pot incomplir la llei, i menys en qüestions relacionades amb la seguretat de tots», ha explicat.

Serà el ministeri d’Hisenda, ha dit el titular d’Interior, el departament que determini l’ús que es donarà als fons que l’Estat obtingui d’aquests expedients de sanció.

Mascaretes:

El ministre de l’Interior ha explicat que són aquest dilluns 1.500 els punts d’entrega de mascaretes determinats pel Govern a través del Sistema Nacional de Protecció Civil. En el repartiment programat de deu milions de mascaretes als principals nusos de transport públic participen 4.500 efectius de Guàrdia Civil, Policia, vigilants de seguretat privada i voluntaris de la Creu Roja.

L’entrega de mascaretes s’ha iniciat aquest dilluns en la major part del país. Aquest dimarts s’estendrà a les comunitats en les quals aquest dilluns és festiu. Seran llavors 2.100 punts i 6.000 efectius els implicats en el repartiment de les mascaretes.

L’ús de les mascaretes, ha advertit Grande-Marlaska, no pot anar separat de «les conductes higièniques en l’entorn i la implementació dels plans de protecció i riscos de salut laboral».

Notícies relacionades

El ministre ha volgut introduir en la seva compareixença una crida a la unió ara i en el futur. «Després de vèncer el virus hem de procedir a un esforç unànime de reconstrucció social i econòmica del país», ha dit, després de repetir que «units és la manera de vendre el virus; és alguna cosa més que un eslògan».

Grande-Marlaska ha considerat «positiu» que el líder del Partit Popular, Pablo Casado, hagi anunciat que accedeix a conversar amb el president Pedro Sánchez en la ronda de contactes que aquest mantindrà amb tots els partits per parlar de la reconstrucció.