EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Les dietes poc saludables dels diputats

L'aturada parlamentària posa en dubte els complements salarials de ses senyories

Els lletrats del Congrés addueixen que el pagament d'aquestes indemnitzacions és una 'obligació'

zentauroepp52833424 diputados colocados en sus esca os del congreso  donde este 200318091834

zentauroepp52833424 diputados colocados en sus esca os del congreso donde este 200318091834 / Pool

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Una gran majoria de ses senyories els diputats van percebre, en les seves nòmines de març i ho faran en la d’abril, la corresponent dieta per desplaçament, manutenció o allotjament, com la resta de mesos de l’any. Una cosa que no cridaria l’atenció si no fos perquè molts parlaments es mantenen tancats o en serveis mínims durant l’estat d’alarma, és a dir, sense un volum de treball equiparable al de la resta de mesos. És cert que alguns parlaments autonòmics i partits han optat per no abonar aquests complements i donar part de les seves retribucions a la lluita contra el coronavirus.

Els lletrats del Congrés sostenen que és «una obligació dotar pressupostàriament cada any la quantia total de les percepcions dels diputats i les seves modalitats», cosa que exigeix tenir fixat el mateix import cada mes, sense alteracions, amb independència «de la lliure voluntat dels diputats de renunciar a la seva indemnització de despeses per exercici de la seva funció», ja que per als diputats sí que «és un dret, no una obligació», percebre aquesta indemnització.

Congrés i Senat

A les Corts Generals, la quantia de la dieta, lliure d’impostos, depèn de si el diputat o senador pertany a la circumscripció de Madrid (una mica més de 900 euros en aquest cas) o a qualsevol altra (una mica més de 1.900 euros), i es concedeix per afrontar «les despeses que els origini l’activitat de la Cambra». En total, cada mes el Congrés dedica a aquestes dietes un total de 635.265,71 euros i el Senat, 505.650,64 euros més. Les despeses de transport, que s’han de justificar, es cobren a part.

ERC, JxCat, EH Bildu, Compromís, CUP, PRC i Fòrum Astúries van proposar que la Cambra retingués aquestes indemnitzacions als 350 diputats durant el confinament, però la Mesa, seguint les recomanacions dels seus lletrats, va decidir que no podia alterar les quantitats que els diputats perceben mensualment i va deixar a l’arbitri de cada un d’ells la possibilitat de renunciar-hi expressament. Malgrat mantenir aquestes dietes, el Congrés destinarà tres milions d’euros procedents de romanents pressupostaris d’anys anteriors al compte obert pel Tresor Públic per finançar les despeses ocasionades per l’emergència sanitària.

Els partits

Davant d’aquesta situació, els diputats i senadors del PSOE donaran a entitats socials o públiques les indemnitzacions per les seves funcions representatives mentre duri el confinament. És el que es coneix com a «despeses de representació» i és una part del complement que rep un parlamentari depenent de si és integrant de la Mesa, de la Junta de Portaveus o d’alguna comissió. Aquesta quantitat oscil·la entre 756,27 i 1.847,35 euros mensuals, segons el càrrec a l’òrgan.

Els càrrecs públics d’Unides Podem ja renuncien a part dels seus salaris, perquè el règim intern del partit limita el sou dels seus membres al triple del salari mínim interprofessional i obliga que la part restant de la retribució sigui objecte de donació.

Vox, que primer es va negar a retallar-se els salaris adduint que «continuen tenint despeses» perquè continuen treballant, finalment donarà la subvenció del grup al Congrés a associacions de víctimes del coronavirus. Els grups parlamentaris reben una subvenció fixa de 29.606,56 euros mensuals i 1.703,57 euros extra per cada diputat.

Parlament de Catalunya

Al Parlament la compensació és anual, prorratejada en 14 pagues, i oscil·la entre els 18.518,76 euros que reben els diputats que viuen a Barcelona i l’àrea metropolitana i els 26.067,36 euros per als que viuen a més de 191 quilòmetres de la capital catalana. La Mesa de la Cambra catalana va acordar que cada diputat doni el 25% del sou (dietes incloses) a alguna entitat o organisme que lluita contra la pandèmia.

Els grups parlamentaris hauran de detallar on s’han destinat els diners de cada donació i aquesta informació constarà en la fitxa web de cada diputat. ERC farà aportacions de manera individual a entitats que lluiten contra el coronavirus en diferents parts de Catalunya, mentre que els comuns les oferiran col·lectivament al projecte d’assistència mèdica i investigació de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha obert una campanya de recaptació de fons.

Altres parlaments

El mateix barem, en funció de la distància respecte de la seu del legislatiu, s’utilitza a AndalusiaExtremaduraPaís ValenciàAragó Astúries. El Parlament andalús, les Corts aragoneses i la Junta General asturiana han suprimit el cobrament d’aquests complements durant l’estat d’alarma. La Cambra andalusa, a més, ha posat a disposició del Govern autonòmic 4,2 milions d’euros del seu fons de romanents per reforçar recursos contra la pandèmia.

La mateixa via va fer servir el Parlament de Galícia, que va transferir a la Xunta dos milions d’euros procedents del romanent de tresoreria. La Cambra gallega, com la de Castella-la Manxa, tenen establertes dietes fixes ‘urbi et orbi’, per a tots els seus membres sense cap distinció. Els diputats gallecs cobren 2.587,39 euros d’emolument tots els mesos per «despeses d’allotjament i manutenció».

Les Corts castellanomanxegues, que paguen 1.450 euros mensuals de dieta, tret de l’agost, que es queden en 475 euros, s’han limitat a instar als grups i als diputats, «a títol individual, que facin donatius, donant exemple i empatitzant amb la ciutadania que està patint». I és que moltes cambres esgrimeixen el mateix argument que els lletrats del Congrés: jurídicament no es pot treure el cobrament d’aquestes compensacions.

Notícies relacionades

CantàbriaCastella i Lleó i la Rioja, el criteri que fixa les quantitats del complement salarial és el càrrec: diputat ras, membre de la Mesa, portaveu de grup parlamentari, president de comissió, etc. A les Balears, on aquest barem es conjuga amb el mes de l’any, en funció del volum d’activitat, ara per ara la falta d’acord ha impedit que ses senyories es rebaixin el salari. A Euskadi, la dieta s’abona en concepte de «despeses de locomoció» i el seu import varia segons la circumscripció del diputat.

Els parlaments de les CanàriesMadridMúrcia i Navarra no abonen dietes fixes mensuals en tot l’any, sinó que, en alguns casos, compensen els diputats amb una quantitat variable per fer determinades activitats o en funció del quilometratge recorregut amb els seus vehicles particulars per a l’exercici del seu càrrec públic.