INICIATIVA POLÍTICA DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

El Govern limita de moment els pactes de la Moncloa a una qüestió d'«actitud»

Ábalos evita dotar de contingut l'oferta i càrrega contra el PP pel seu rebuig d'asseure's a negociar

L'Executiu no compta amb ERC perquè per a un «acord de país» cal creure «en la unitat territorial»

zentauroepp52493150 balos200226104334

zentauroepp52493150 balos200226104334 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els nous pactes de la Moncloa, la gran oferta política del Govern per encarar la complexa etapa després de l’epidèmia del coronavirus, no tenen contingut. De moment, es tracta només d’una qüestió d’«actitud», en què l’Executiu busca conèixer quins partits estan disposats a sumar-se a aquest «gran acord de país» per a la «reconstrucció» econòmica i social d’Espanya quan passi l’emergència sanitària, sense aclarir de moment quines mesures vol impulsar destinades a aquest objectiu.

«En aquesta empresa col·lectiva de reconstrucció, l’important és que tots els partit polítics puguem rellançar el país. Es tracta d’enfrontar la crisi sanitària, la qüestió econòmica i la social, però també la qualitat democràtica d’aquest país. No crec que ho féssim bé plantejant continguts sense plantejar abans les actituds», ha assenyalat aquest dimecres el ministre de Transport, José Luis Ábalos, mà dreta de Pedro Sánchez i un dels membres del Govern amb més pes polític.

La iniciativa, fins ara, ha sigut ben acollida per les comunitats autònomes (no només les gestionades pel PSOE, sinó també alguna en poder del PP, com Castella i Lleó) i mal acollida pels partits polítics. A una banda i a l’altra de l’espectre polític. El PP creu que es tracta d’un «esquer» per buscar un «canvi de règim», enterrant la Transició que van impulsar els pactes originals, firmats el 1977.

Aquest dimecres, la portaveu parlamentària del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, ha assenyalat que el seu partit s’absentarà d’aquests acords si Pablo Iglesias, líder d’Unides Podem i vicepresident segon, en forma part. «Podem no és el Partit Comunista dels anys 70. Iglesias no és [Santiago] Carrillo. Carrillo havia evolucionat i treballava en la construcció; Iglesias, en la destrucció», ha argumentat a la COPE.

Apel·lació a la «coherència»  

Per al Govern, aquesta actitud del PP suposa «abstreure’s de la responsabilitat històrica» que implica el Covid-19 i seguir la línia de la ultradreta. «Ja ho havia fet Vox prèviament. Però això no ens desanima», ha dit Ábalos, abans de recordar que Pablo Casado, líder dels conservadors, va oferir abans de la investidura a Sánchez diversos pactes d’Estat. «Hem d’apel·lar a la seva coherència. No s’entén que un partit que invocava els pactes d’Estat digui això ara. Estem en un nou escenari. No podem entendre aquesta actitud. Però sobretot no ho entenen els espanyols», ha insistit el titular de Transports.

Als antípodes del PP, l’oferta d’uns nous pactes de la Moncloa també ha recollit atacs. ERC, que fins ara ha estat donant suport a l’Executiu de coalició, ha emès un comunicat en què deixa clar el seu rebuig.

Notícies relacionades

«ERC encara no havia sigut legalitzada quan es van gestar els pactes de la Moncloa i no ens sentim deutors del règim que va sorgir d’aquells pactes –explica l’escrit–. Van aprofitar una crisi econòmica per consolidar un règim que s’ha demostrat totalment fallit. I volen intentar aprofitar una nova crisi per tornar a apuntalar-lo. ERC no hi participarà, no només perquè no ens deixin, com el 1977, sinó perquè mai contribuirem a blanquejar aquest règim. La sortida d’aquesta crisi no pot fer-se amb vestigis del passat. La sortida és el futur i per a nosaltres, com sempre hem dit, el futur passa per un Estat propi». La tesi republicana, per tant, és l’oposada a la del PP. Si els de Casado creuen que l’oferta d’un acord busca un «canvi de règim», els d’Oriol Junqueras afirmen que pretén «apuntalar el règim».

Ábalos, en qualsevol cas, ha assenyalat que el Govern no compta amb ERC. Per participar en aquesta iniciativa, ha dit, «cal compartir el criteri de la unitat territorial».