CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: 269 persones demanen a la Generalitat fer-se càrrec de familiars en residències

Treball rebutja el 6,88% dels ertos presentats per «afectar sectors essencials»

Catalunya rep 180.000 tests ràpids i Buch no descarta demanar que les mascaretes siguin obligatòries

GRAFCAT430  BARCELONA  11 06 2019 -La consellera de la presidencia y portavoz del Govern  Meritxell Budo  durante la rueda de prensa posterior a la reunion semanal del Govern en la ha pedido que se ponga en libertad a los  presos politicos  cuando acabe el juicio contra los lideres del  proces   que esta semana intervendran en el turno de la ultima palabra  en lo que la consellera ha augurado que sera  un ejercicio de dignidad  EFE  Andreu Dalmau

GRAFCAT430 BARCELONA 11 06 2019 -La consellera de la presidencia y portavoz del Govern Meritxell Budo durante la rueda de prensa posterior a la reunion semanal del Govern en la ha pedido que se ponga en libertad a los presos politicos cuando acabe el juicio contra los lideres del proces que esta semana intervendran en el turno de la ultima palabra en lo que la consellera ha augurado que sera un ejercicio de dignidad EFE Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Beatriz Pérez

El Govern de Catalunya ha rebut 269 peticions de persones que desitgen fer-se càrrec dels seus familiars ingressats en residències per a la tercera edat, segons ha explicat aquest dilluns el conseller Chakir el Homrani. El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha afegit que es continuen amb els treballs de separació dels ingressats en aquestes residències que han donat positiu de Covid-19 o bé que en presentin símptomes dels que no, tot i que, ha dit, el trasllat d’aquestes persones, amb una «mitjana d’edat de 84 anys i que, en un 90%, presenten patologies prèvies, és molt complex», i, per tant, lent.

El mateix El Homrani, en la roda de premsa diària que ofereixen membres del Govern, ha xifrat en més de 800.000 catalans els afectats pels milers d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) presentats. El conseller també ha assenyalat que fins un 6,88% dels ertos presentats «han sigut rebutjats», entre altres motius, per presentar-se per força major a causa del Covid-19 tractant-se d’empreses «integrades en els anomenats sectors essencials».

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que a Catalunya han arribat ja 180.000 tests de detecció ràpida del coronavirus que encara no s’han començat a repartir. Aquestes proves se sumaran a les més de 75.000 PCR (les proves de diagnòstic del virus el resultat de la qual tarda unes hores a saber-se) que ja ha realitzat Catalunya. «Els testos ràpids es repartiran en l’atenció primària. Tenen una fiabilitat del 60%. Tots els casos que donin negatius seran posteriorment reconfirmats [o no] amb una PCR», ha dit Vergés. Residències de gent gran i professionals sanitaris seran prioritaris en aquestes proves.

Catalunya, on ja hi ha més de 10.000 pacients amb Covid-19 que han rebut l’alta hospitalària, té actualment 1.970 llits d’ucis disponibles, 1.512 (un 85%) dels quals estan ocupats per persones amb el virus. La Conselleria de Salut, ha dit Vergés, treballa ja amb un equip d’experts per començar a plantejar mesures de desconfinament.

A més, segons ha anunciat la consellera, el Govern permetrà que un familiar acompanyi en el moment final de la vida d’una persona gran o un malalt i que els familiars puguin contactar amb els pacients ingressats en hospitals, pavellons i hotels per la Covid-19.

Aquest permís per acompanyar familiars a punt de morir arriba després de tres setmanes de confinament, en què pràcticament totes les persones mortes pel coronavirus, 2.760 fins ahir, ho han fet en la més completa solitud.

Mascaretes:

Notícies relacionades

Paral·lelament, el conseller d’Interior, Miquel Buch, no ha descartat demanar al Govern que sigui obligatori portar mascareta si se surt de casa, com va acordar ahir la regió italiana de la Llombardia, una de les més afectades a Europa pel coronavirus.

Buch ha indicat que, fins que no es desenvolupi una vacuna contra la Covid-19, la millor via per prevenir el seu contagi i expansió és adoptar mesures d’autoprotecció, com guardar una distància mínima de seguretat, mantenir la higiene permanentment a les mans, si es pot portant guants, i utilitzar mascareta i, si no se’n disposa, fent servir barreres de protecció casolanes.