crisi sanitària

El TSJC urgeix el Govern a dotar els Mossos de mascaretes i tests del coronavirus

La Sala Social requereix, a petició d'USPAC, a Interior perquè proporcioni equips protecció al cos

També ordena que es desinfectin comissaries i centres on donen servei els agents, com ara presons i jutjats

zentauroepp52848547 coronavirus200319104833

zentauroepp52848547 coronavirus200319104833 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha apressat el Departament d’Interior a distribuir a tots els centres de treball o on desenvolupin tasques els Mossos d’Esquadra, com poden ser presons i jutjats, material de protecció davant el coronavirus, incloent-hi mascaretes amb funció respiratòria, i tests per detectar contagis per als agents que han estat en contacte amb casos positius.

En una interlocutòria, el tribunal ha admès les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel sindicat de Mossos USPAC i, sense demanar informe a Interior, l’ha requerit perquè «amb caràcter urgent i immediat» subministri equips de protecció individual al cos policial, consistents en mascaretes FPP2 i FPP3, ulleres, guants, roba impermeable i contenidors per a poder desfer-se’n amb seguretat. També ha ordenat la planificació de formació als agents per saber com utilitzar-ho amb seguretat.

Notícies relacionades

El tribunal també ha ordenat que es proveeixi la Policia de la Generalitat de prou tests per als agents que hagin tingut contacte amb algun cas positiu d’infecció per coronavirus i que s’apliqui «de manera minuciosa» una «descontaminació diària dels centres i vehicles de treball.

La sala «no ignora l’existència d’escassetat d’aquests mitjans», però afegeix que no li «competeix decidir sobre la prioritat que les autoritats governatives han de donar a la distribució dels equips de protecció, ni sobre els motius de l’esmentada escassetat», sinó que la seva funció «es limita a garantir la tutela judicial efectiva de qui, considerats serveis essencials, tenen per funció principal garantir la seguretat i l’exercici dels drets de la població, sense que aquesta circumstància impliqui un deure de sacrifici dels seus drets a la salut i a la protecció eficaç en matèria de prevenció». Afegeix que aquests drets no queden suspesos ni limitats per l’estat d’alarma, sinó «tot el contrari».