362 morts

Treball amplia la informació sobre residències després de les crítiques de Torra

El secretari d'Afers Socials es defensa i aporta dades sobre trasllats i material

Vergés eludeix dir en quina fase està la propagació de la pandèmia i preveu que «desescalar» durarà setmanes

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El secretari general d’Afers Socials i Famílies de la conselleria de Treball, Francesc Iglesias, s’ha incorporat a la roda de premsa diària del Govern per oferir informació sobre l’actuació en residències geriàtriques després de l’autocrítica del mateix president Quim Torra respecte a la gestió comunicativa en aquest àmbit.

Iglesias ha respost a les crítiques que «des de fa 15 dies hem informat amb notes de premsa cada tres dies» i ha al·legat que les dades «s’han hagut de sotmetre a un procés de validació, fiabilitat i millora» fins a poder donar una xifra oficial, que és actualment de 362 de morts en aquests centres. Iglesias ha anunciat una actualització diària de les xifres. I en aquest sentit ha explicat el pla de derivació d’alguns usuaris de les residències a mútues privades. En el cas de Girona, es preveu reubicar 140 persones grans amb símptomes lleus de residències.

Iglesias ha donat dades sobre el material que s’ha fet arribar «des de l’inici d’aquesta setmana» a les residències: «210 mil mascaretes, 100 mil mascaretes quirúrgiques, 200 mil guants d’un sol ús, 32 mil bates, 28 mil ulleres de protecció, per un valor d’1,7 milions d’euros». El secretari general ha afirmat que arribarà més material aquesta setmana per disposar d’un estoc «suficient».

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat, sobre el pla perquè els usuaris de residències puguin anar a casa de familiars sense perdre la plaça, que «valorem en cada residència la millor actuació per als que hi viuen», i sobre el requisit d’un test negatiu per poder sortir del centre, ha afirmat: «Ho haurem de mirar, es va fer un protocol abans del creixement de casos, s’ha de valorar cada cas ‘in situ’, saber el domicili on aniran les persones grans i si té una millor adequació que a la residència».

Les crítiques al Govern

Per la seva banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha tornat a demanar al Govern mesures econòmiques a compte de l’Administració central, «perquè quan superem la pandèmia puguin tornar a la normalitat tan aviat com sigui possible empreses i treballadors, la majoria de decisions econòmiques del Govern han anat a compte d’empreses i treballadors i no a compte de l’Estat, cosa que pot posar en risc les solucions reals que demanem per garantir la viabilitat d’aquestes empreses».

Budó ha demanat que es doti els ajuntaments de mesures, com l’eliminació de limitacions al superàvit, perquè els consistoris puguin utilitzar-los per afrontar la pandèmia, així com flexibilitzar el sostre de despesa.

Retallades en polítiques d’ocupació 

Notícies relacionades

La portaveu ha criticat els 215 milions de retallada en polítiques actives d’ocupació del Ministeri de Treball a Catalunya. Els 173 milions assignats a Catalunya representen, ha assegurat, una retallada de més del 55% respecte a l’any passat, ha afirmat. «És inacceptable perquè es trenquen les solucions laborals que s’hauran d’aplicar», ha argumentat.

L’estat de la pandèmia

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha evitat detallar en quina fase es troba l’expansió de la pandèmia. «Tenim certesa, per les dades, que les mesures estan funcionant, però haurem de seguir prenent mesures i desescalant en les pròximes setmanes», ha apuntat.