ATACA EL GOVERN CENTRAL

Torra fa autocrítica sobre les residències però Treball defensa la seva gestió

El president es queixa que no ha arribat cap test a Catalunya per part del Govern central

Pronostica un «cicle llarg» de crisi econòmica després de la pandèmia sanitària

zentauroepp52883234 el president de la generalitat  quim torra  reunit per video200322115400

zentauroepp52883234 el president de la generalitat quim torra reunit per video200322115400 / Jordi Bedmar Govern

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, va desplegar ahir un complet i rotund exercici d’autocrítica sense embuts sobre la gestió del Govern en relació amb les residències geriàtriques a Catalunya afectades pel Covid-19. Les paraules de Torra a primera hora del matí a la SER Catalunya van ser directes i dirigides a la gestió de la conselleria de Treball, que dirigeix Chakir el Homrani. Va parlar de falta d’informació clara i va anunciar canvis. Poc després, el conseller replicava, en declaracions a l’ACN, que s’havia actuat correctament quant a la informació.

Els dos missatges donen compte de la tensió política interna en relació amb els geriàtrics, els usuaris dels quals, familiars i propietaris públics i privats han llançat des de fa dies missatges de socors desesperats per falta de recursos, de tests, de personal, de material i d’instruccions clares, per exemple, per poder facilitar sortides dels usuaris a domicilis de familiars.

L’enuig a Junts per Catalunya és indissimulat. I Torra hi va posar veu, i va assumir que no s’ha informat «sobre les residències amb la claredat amb què s’hauria d’haver informat des del primer moment i això ha generat una situació de l’alarma social». «No ho hem fet bé», va assumir. «No hem sigut curosos a l’hora de traslladar la situació, les mesures, els plans que hem anat imposant i això ha creat desconfiança i una certa angoixa; ahir hi va haver una roda de premsa per informar, seran diàries», va descriure.

Notícies relacionades

També va fer autocrítica –en una entrevista en la qual va mostrar preocupació per la situació i voluntat constructiva, i en la qual també va llançar dards al Govern central– sobre la burocràcia administrativa de la Generalitat. «No podem perdre temps en burocràcies, papers i homologacions»,s’ha queixat.

Però poc després, en declaracions a l’ACN, l’al·ludit, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha sortit en defensa de la seva gestió. Ha dit que s’ha volgut informar «de manera molt clara» en tot moment i que es treballava per creuar les dades pròpies amb els de la conselleria de Salut. I a la roda de premsa diària del Govern també ha comparegut el responsable d’Afers Socials del Departament d’El Homrani, Francesc Iglesias, per començar a desplegar informació sobre derivació de casos a mútues, desinfeccions i arribada de material a les residències. Preguntat directament per l’autocrítica de Torra, Iglesias va eludir assumir errors i va afirmar que s’havia informat cada tres dies i que quan els resultats s’han anat sotmetent a «validació» s’han donat en la seva totalitat.