EMERGÈNCIA SANITÀRIA

La Generalitat accepta ara l'ajuda de l'Exèrcit pel coronavirus després de posar-li traves

El Govern demana la col·laboració de l'UME per desinfectar 84 residències geriàtriques

zentauroepp52945812 ume residencia200327160739

zentauroepp52945812 ume residencia200327160739 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 18 de març, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va ser taxatiu: «A Catalunya no necessitem l’ajuda de l’Exèrcit». Amb el pas dels dies i l’expansió del coronavirus, l’Executiu català va anar modulant la seva opinió sobre això, fins que el 25 de març Buch va reconèixer: «Si el necessitem, ja li trucarem». I ho van acabar fent dos dies després, quan van acceptar per primera vegada la col·laboració de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per desinfectar un centre tutelat de menors a Badalona.

Una setmana després, la posició ja ha canviat del tot: «Tot allò del que disposin i que puguin aportar per donar resposta a aquesta epidèmia serà benvingut», va assegurar aquest dijous la consellera de Salut, Alba Vergés. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, es va justificar així: «Catalunya paga una part de les forces militars, així que si es necessiten, s’utilitzaran».

Els treballs dels militars van començar amb la desinfecció de l’aeroport del Prat i el port de Barcelona. Una trentena de municipis han comptat amb l’ajuda de l’UME, que també es va encarregar d’habilitar un centre d’acolliment per a persones sense sostre a la Fira de Barcelona després que l’ajuntament ho sol·licités. Ja són 35 les residències on ha intervingut l’Exèrcit i entre avui i dissabte acudiran a 84 més, a petició de la Generalitat.

Traves a Sabadell i Sant Cugat

Notícies relacionades

Però no sempre han trobat facilitats. Aquesta setmana, Salut va mantenir paralitzada uns dies la construcció d’un hospital de campanya a Sabadell perquè considerava que les botigues militars que estaven instal·lant no eren adequades i les van canviar per uns plafons «més robustos». Aquest dijous, el Cap d’Estat Major de la Defensa, Miguel Villaroya, va treure ferro a l’assumpte i va afirmar que la retirada es va fer «en coordinació amb la Generalitat».

I a Sant Cugat del Vallès, el govern municipal, d’ERC, PSC i la CUP, van denunciar que la Generalitat els havia denegat un permís perquè l’UME col·laborés en la desinfecció de diverses residències de gent gran.