El Parlament demana als diputats donar dietes a la lluita contra el coronavirus

Si tots els parlamentaris compleixen, el gest permetrà donar 246.693 euros mensuals

La Mesa autoritza que els consellers compareguin en comissió per via telemàtica

torrent

torrent

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts demanar als diputats que donin la part del seu salari del mes de març referit a les dietes per desplaçaments a la lluita contra el coronavirus. El president de la Cambra catalana, Roger Torrentja havia llançat aquesta petició als grups parlamentaris perquè destinessin aquesta part del seu sou a alguna entitat o col·lectiu que estigui fent front a la crisi sanitària.

El concepte retributiu en qüestió està pensat per cobrir les despeses que tenen els diputats en desplaçaments, però en temps de confinament no es produeixen, així que la Mesa considera oportú que hi renunciïn. Alguns diputats ja havien dedicat aquesta partida a l’ajuda sanitària, com els d’ERC, així que s’instarà als que no ho han fet a fer-ho. Si tots els diputats s’hi adhereixen, el gest permetrà donar 246.693 euros mensuals. 

Els comuns van proposar que fos el Parlament que directament traspassés els imports al Departament de Salut i la CUP va fer una crida a resignar les retribucions per reforçar la sanitat pública «de manera generalitzada per evitar que se’n faci un ús propagandístic». De fet, la manera de destinar la quantia del mes d’abril es decidirà la setmana que ve en la reunió habitual de la Mesa, però les opcions que hi ha sobre la taula són que el Parlament no les aboni directament o que es tornin al Govern perquè les destini directament al Departament de Salut.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’òrgan parlamentari ha autoritzat les compareixences dels consellers del Govern davant de les seves respectives comissions per via telemàtica i obertes a preguntes. L’ordre i el dia d’aquestes intervencions es decidirà a partir de la proposta que faci arribar al Parlament l’Executiu de Quim Torra.

En aquesta reunió també s’ha acceptat un escrit de Cs per aixecar la pròrroga sobre la resposta escrita del Govern als requeriments dels grups parlamentaris.