CONSELL DE MINISTRES

El Govern deixa en suspens la possibilitat d'allargar el confinament després del 12 d'abril

«Així que passin els dies, tindrem més capacitat de predir la situació», assenyala Montero, que avisa que la «tornada a la normalitat serà progressiva»

confinamiento / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Prorrogat la setmana passada, l’estat d’alarma per aturar l’expansió del coronavirus acaba el 12 d’abril. Però el Govern ja comença a preparar el terreny perquè la societat interioritzi que l’actual confinament s’haurà d’allargar, tot i que potser d’una manera més laxa.

Preguntada directament per la possibilitat d’un nou allargament, que necessàriament hauria de comptar amb el vistiplau del Congrés, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, ha dit aquest dimarts: «A mesura que passin els dies, tindrem més capacitat de predir la situació. Dit això, i dins del coneixement que fins ara tenim de la pandèmia, és que estem caminant en la bona direcció. Hem disminuït el ritme de creixement de defuncions i encomanats».

Després del Consell de Ministres que ha aprovat un nou paquet de mesures socials per evitar les conseqüències de l’actual crisi sanitària (en lloguers, subministraments, subsidis i hipoteques), Montero ha volgut deixar clares dues coses: que el Govern seguirà les directrius dels científics sobre la necessitat de prorrogar el confinament, i que la tornada a la normalitat no serà sobtada, sinó gradual. És a dir, que algunes o totes les mesures de l’anomenat ‘aïllament social’ (en realitat, físic) hauran de continuar.

«El restabliment de la normalitat es farà de forma progressiva. La recuperació de la vida quotidiana es farà de forma progressiva. Tant de bo quan s’acabin les vacances de Setmana Santa estiguem en condicions de prendre aquestes mesures», ha dit la també ministra d’Hisenda.

Falta de temps

El Govern, ara mateix, es veu capaç d’anticipar molt poques coses. L’aturada de tota activitat econòmica no essencial («hibernació», en la terminologia que fa servir la Moncloa) va ser anunciada per Pedro Sánchez dissabte, després de rebutjar aquesta possibilitat durant els dies anteriors, i ha provocat les crítiques no només dels empresaris, que parlen d’«improvisació», sinó també de l’oposició i de diverses comunitats autònomes, per no haver-ne sigut informades.

Montero ha demanat «disculpes» davant del malestar generat, però ha remarcat que en la situació actual no es podia haver actuat de cap forma més. El mateix dissabte, les autoritats sanitàries van recomanar a l’Executiu la paralització del sistema productiu. «El Govern està actuant de forma immediata quan les autoritats sanitàries marquen un rumb. És veritat que els temps són vertiginosos, molt ràpids. Necessitem legislar a una gran velocitat. Tant de bo disposéssim de més temps», ha assenyalat la portaveu. Tot i així, ha continuat, ella mateixa es va posar en contacte aquell dia per anticipar la mesura als presidents autonòmics, que es queixen que la Moncloa no ha tingut en compte les singularitats dels territoris a l’hora de decretar l’aturada. La ministra va poder parlar amb tots ells, amb excepció de dos, que no ha esmentat.

L’Executiu, però, s’exposa ara que el reial decret que ordena la «hibernació» econòmica no sigui convalidat pel Congrés, cosa que suposaria una enorme derrota política. El PP ja ha anunciat que no recolzarà la mesura quan arribi a la Cambra baixa. I el PNB, fins ara un dels recolzaments més ferms del Govern de coalició del PSOE i Unides Podem, se n’ha desmarcat.

Notícies relacionades

Montero ha passat per alt les crítiques dels nacionalistes bascos i s’ha aturat en el partit de Pablo Casado. «No s’entendria que el PP, que ha demanat en setmanes prèvies mesures més dures, no recolzés el decret llei. Seria una contradicció», ha dit la portaveu, acompanyada durant la compareixença telemàtica pel vicepresident d’Afers Socials, Pablo Iglesias, i la vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño.

Encarregat de comunicar les mesures socials, Iglesias s’ha esforçat a tallar la percepció que les seves relacions amb Sánchez s’han deteriorat, que hi ha divisió a la Moncloa entre el PSOE i Unides Podem. El líder d’Unides Podem ha tingut paraules d’agraïment i suport a la posició del president del Govern davant de la UE i també ha llançat un missatge a l’oposició i les autonomies. «Sens dubte haurem fet coses malament, però en aquestes hores decisives és un deure per a aquest govern allargar la mà a l’oposició perquè se sumin i aportin les seves idees al moment històric que viu la nostra pàtria», ha assenyalat.