ESTAT D'ALARMA

Justícia per combatre el coronavirus

Metges i infermeres tracten que els jutges obliguin a donar-los protecció

Les denúncies contra diversos governs, en mans de jutges de Madrid i de València

dibujo

dibujo

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

En temps d’incertesa és freqüent que la gent acudeixi a la justícia buscant posar una mica d’ordre al caos. Per això no és estrany que davant la pandèmia del coronavirus molts hagin acudit als tribunals per mirar d’aconseguir les mascaretes i els equips de protecció que les administracions s’han vist incapaces de facilitar al personal sanitari i al que forma part dels serveis essencials per enviar-los a primera línia de combat.

Madrid, Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, el País Valencià i les Canàries, associacions i sindicats de metges i d’infermeria han acudit a la jurisdicció social per intentar que s’obligui les respectives conselleries a facilitar les bates, ulleres, mascaretes i guants necessaris per mirar d’evitar encomanar-se amb el virus. I, excepte a les Canàries i a Catalunya, almenys de moment, diversos jutjats han donat 24 hores a les administracions corresponents per evitar els riscos laborals dels sanitaris.

A Madrid, l’Associació Professional Independent de Fiscals ha reclamat el mateix per als fiscals i funcionaris que durant l’estat d’alarma han de prestar serveis essencials, entre els quals figuren les compareixences de detinguts i la violència masclista. La fiscalia ha recorregut el termini de 24 hores donat per un jutge al Ministeri de Justícia i a la Fiscalia General de l’Estat, a l’entendre que només és competent per fer-ho l’Audiència Nacional.

També s’ha intentat amb el Ministeri de Sanitat des de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), però sense concretar la resolució concreta impugnada, de manera que el Tribunal Suprem va entendre convenient esperar la demanda per pronunciar-se sobre la reclamació després haver escoltat les parts.

Contra els polítics

Les denúncies penals contra responsables polítics probablement tot just hagin començat, després que un jutjat de Madrid n’admetés una per prevaricació administrativa i lesions per negligència professional contra el delegat del Govern madrileny.

El mateix advocat en va presentar davant del Suprem una contra el president del Govern, Pedro Sánchez, com a cooperador necessari dels delictes que, segons la seva opinió, van cometre tots els delegats del Govern central al permetre concentracions de persones entre el 5 i el 14 de març, com la del 8-M. Encara està pendent de ser admesa o rebutjada.

Se n’hi ha afegit una altra al Tribunal Superior de Justícia valencià contra el president d’aquesta comunitat, Ximo Puig; la delegada i el subdelegat del Govern; l’alcalde de València i el regidor de festes. En el seu cas també inclou els homicidis per imprudència.

Condemnes per sortir al carrer

Per incomplir el confinament amb què es pretén aturar la propagació de la malaltia ja han sigut diversos els condemnats a multes i penes de presó de fins a sis mesos. Les sentències s’han dictat a les Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i La Rioja. A més, a Madrid s’ha enviat a presó incondicional el que va atropellar un guàrdia civil que pretenia que s’aturés en un control.

Notícies relacionades

També han sigut freqüents les peticions de llibertat de diferents presos, entre els quals figuren l’extresorer del PP Luis Bárcenas i l’excomissari José Manuel Villarejo. A Andalusia un d’ells sol·licitava la mesura al·legant que precisament l’estat d’alarma i el confinament al domicili li impedirien escapar-se. I alguns dels condemnats del procés (Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart) han sol·licitat al Tribunal Constitucional que deixi en suspens les seves condemnes, mentre resol, a més, els seus recursos, per prevenir el seu contagi a la presó durant la pandèmia.

D’altra banda, els jutges de família han revisat el règim de visites i de custòdia de menors durant l’estat d’alarma, que no alterava el previst, però que podia resultar afectat pel contagi o risc de contreure la malaltia per un dels dos progenitors i les patologies del mateix menor.