La Generalitat limitarà el preu dels enterraments

Les funeràries catalanes «supliquen» equips de protecció perquè, si no, la situació pot ser «molt greu» ben aviat

tanatorio2

tanatorio2 / Jose Irun

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Toni Sust / Miriam Ruiz Castro

La Generalitat ha limitat per decret el preu dels enterraments mentre duri l’estat d’alarma. Les empreses funeràries, que diuen que ja són més barats a l’haver-se suprimit les vetlles i cerimònies, «supliquen» al Govern que els faciliti equips per garantir també les protecció dels seus professionals.

«Els serveis funeraris en una situació de pandèmia com la que ens ocupa podran ser considerats de prestació forçosa, cosa que ens permetrà fixar un preu màxim en funció del servei que s’hagi de prestar», ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, després de la reunió extraordinària de l’Executiu català després de les queixes mostrades per alguns familiars de morts.

Mémora assegura en un comunicat que compleix «tots els requisits logístics i sanitaris» durant la situació excepcional pel coronavirus i rebutja les acusacions de males pràctiques abocades per una plataforma que ha denunciat presumptes abusos en els serveis que presta aquesta empresa funerària.

Des de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya expliquen que els preus poden anar a partir dels 2.000 euros. Apunten que des del passat dia 22 «per protegir els seus usuaris, treballadors i la ciutadania en general» les empreses associades no celebren vigílies ni cerimònies (fins aleshores recomanaven limitar l’aforament a un terç de la capacitat). Ara, en casos excepcionals, poden permetre a la família més pròxima (unes cinc persones) estar en una sala uns breus minuts amb el difunt per poder acomiadar-se. Relaten que el nivell d’estrès de les empreses és màxim i que s’està dividint les plantilles per canviar torns i preservar que no hi hagi contagis. En aquest punt llancen un SOS a la Generalitat. «Enviem un missatge de socors i supliquem que ens enviïn equips de protecció», assenyalant que sinó els reben la situació pot ser «molt greu».

«El que més ens preocupa és la falta de material i equipaments EPI, ja que això dificulta i retarda operacionalment els serveis, aspecte gens convenient en aquests moments», destaca Josep Ventura, el director general de Serveis Funeraris d’Àltima. La seva empresa està reforçant els equips al veure que ha doblat el nombre d’enterraments. En casos de morts per coronavirus s’extremen les mesures es seguretat en els equips de protecció, utilitzant doble guant i posant el cadàver en una bossa segellada abans de posar-lo al fèretre. No se’ls fa cap tractament sanitari ni tanatopràxia i una vegada segellada la bossa ja no es torna a obrir. D’aquí es procedeix directament a la inhumació o la incineració. 

Notícies relacionades

«El coronavirus ens ha canviat la manera de viure. També ens ha de canviar la manera de morir», afirma Alfredo Gosálvez, el secretari general de l’Associació Nacional de Serveis Funeraris, que representa el 75% del sector. Des que la pandèmia va començar a fer estralls, els funerals i vetlles van quedar reduïts al mínim per evitar els contagis. Les funeràries són l’última baula d’aquest escut sanitari que celebren els balcons cada tarda, i entre els treballadors ja han aparegut els primers casos. «Les famílies estan sent molt conscients i responsables en el compliment de les mesures. L’actitud és molt d’agrair», assenyala Gosálvez.

Tot i que estan treballant a preu fet pel coronavirus, apunta que les defuncions per accidents laborals o de trànsit han baixat pel confinament. «La por és el pitjor enemic per a tot, no hi ha cap empresa funerària que en tingui, però sí que hi ha actitud responsable», assegura. Haro, un poble de La Rioja, va ser un dels primers focus de coronavirus a Espanya. Trenta veïns es van encomanar en un enterrament.