PANDÈMIA

La gestió del coronavirus fractura el Govern

L'estratègia de Podem de publicitar esborranys en què demana mesures més exigents augmenta la pressió sobre Sánchez

Els socialistes, indignats, creuen que els morats només generen més confusió durant una emergència sense precedents

undefined52929990 spanish prime minister pedro sanchez  l  and spanish deputy 200327192830

undefined52929990 spanish prime minister pedro sanchez l and spanish deputy 200327192830 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El matrimoni de conveniència va malament. Ni Pedro Sánchez ni Pablo Iglesias esperaven descobrir l’amor en una coalició que van acordar com a únic remei, però sí que van arribar a sentir que podien mantenir dret un govern progressista durant tota la legislaturaLa crisi del coronavirus sembla haver dissolt la goma d’enganxar que els unia. La pandèmia ha convertit el paquet legislatiu que pretenien impulsar en paper mullat i ningú s’aventura a calcular si, passat el pitjor, el mandat podrà continuar i, si ho fa, si es mantindrà en els mateixos termes. Davant de la incertesa del que s’esdevindrà també en l’arena política, la fractura entre ministres socialistes i morats s’eixampla cada dia. Tant, que a la Moncloa ha començat a instal·lar-se la idea que l’Executiu és ja un «matrimoni trencat» que continua convivint perquè les circumstàncies impedeixen una separació.

L’últim desacord és l’estratègia  de Podem davant la crisi: augmentar la pressió sobre Sánchez donant a conèixer als mitjans de comunicació les propostes que plantegen els ministeris morats al si del Govern remarcant que les reclamacions d’Iglesias estan més a l’esquerra i persegueixen més protecció per als afectats. L’equip presidencial, que fins aquesta setmana havia assumit aquestes filtracions com un mal menor, no oculta ja un enuig monumental. Ho veuen com un intent dels podemistes de colar-se a l’agenda perquè cap dels seus ministres forma part del comitè de gestió de la pandèmia i entenen que Iglesias prova de tenir un peu al Govern i un altre en l’oposició pel que pugui passar. 

Vides separades

A la pràctica, els socis fan vida per separat. «És com un matrimoni trencat, a punt de separar-se», reconeixen fonts governamentals. «Res serà igual després d’això», opina un col·laborador de Sánchez. «Serà terrible, com sortir d’una guerra. En l’àmbit econòmic i en el polític», resumeix un assessor del president.

L’estratègia de Podem de revelar les seves propostes dins del Govern com si fossin mesures a punt de ser aprovades ha aconseguit fer sortir de polleguera els socialistes. «Només generen pressió i confusió», lamenta un alt càrrec de l’Executiu. 

La fórmula d’Iglesias fa semblar Sánchez un líder endarrerit, atrapat en les rigideses d’una UE que dona l’esquena als països del sud, el responsable últim d’errors com el dels test fallits, el president que no protegeix la seva població tant com ho hauria de fer.  El vicepresident segon, en canvi, s’ha ocupat de transmetre que ell està pressionant dins del Govern per obtenir mesures més generoses. Podem proposa la suspensió del pagament de lloguer i no la moratòria que estudiava inicialment Sánchez; planteja el tancament de més sectors econòmics per reduir el risc de contagi entre els treballadors; reclama prestació d’atur  per a les netejadores; fa seva la idea d’un ingrés vital per als que no puguin acollir-se a altres ajuts. 

Díaz vs. Calviño

Notícies relacionades

La manera de fer dels podemistes ha aconseguit instal·lar la dicotomia entre ministres morats a l’esquerra, encapçalats per Iglesias i la titular de Treball, Yolanda Díaz, contra els ministres ortodoxos socialistes, encarnats en la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. Malgrat això, hi ha departaments del PSOE alineats amb les tesis d’Iglesias. 

L’equip de Sánchez reacciona amb penes i treballs en el desbordament de gestionar l’emergència. Ahir, després de donar-se a conèixer un document que plantejava el tancament de més sectors econòmics, la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va sortir al pas. «Estem preveient escenaris que es poden plantejar o que pot ser que no es plantegin mai», va dir. Fonts governamentals asseguren que és un esborrany d’un ministeri com tants d’altres, i que no hi ha cap decisió presa sobre això.