MESURES CONTRA EL CORONAVIRUS

Cs proposa el transvasament de treballadors de centres dia tancats a residències

Els taronges demanen al Govern que estudiï la possibilitat de medicalitzar part dels centres que cuiden avis

zentauroepp50439905 roldan en el parlament191017114049

zentauroepp50439905 roldan en el parlament191017114049 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans exigeix que es «blindin» les residències de gent gran per aturar la pandèmia del coronavirus, que afecta més a persones d’edat avançada. Els taronges han diagnosticat, en contacte amb professionals del sector, que hi ha una falta de personal en aquests centres que els porta a punt del col·lapse. «Algunes han de tancar per falta de personal, a causa dels treballadors que donen positiu i d’altres que manifesten símptomes però, com que no se’ls fa la prova, se’ls dona directament la baixa per evitar que encomanin a la feina», apunta la diputada Noemí De la Calle en conversa amb aquest diari.

La proposta de Cs és que el personal dels centres de dia que van ser clausurats pugui ser contractat ara per residències que necessitin treballadors i que la jornada laboral del personal dedicat a l’atenció domiciliària a temps parcial ampliï el seu horari a vuit hores i n’alliberi part per anar a atendre en residències. «No totes les persones que s’han quedat sense feina al tancar els centres de dia han sigut derivades a residències», assenyala De la Calle.

També proposen que es contempli l’opció de medicalitzar part de les residències per alleujar els hospitals que puguin acabar saturats i contactar amb acadèmies i centres d’educació que hagin impartit cursos d’auxiliars de geriatria o infermeria perquè s’inscriguin a les borses de treball i rebin ofertes de treball. 

Notícies relacionades

D’altra banda, detecten que a les residències falta material per prevenir l’expansió del virus, com mascaretes, guants i test ràpids, cosa que permetria prevenir la propagació i diagnosticar com més aviat millor la malaltia. «Una vegada entra a la residència el virus és incontrolable», lamenta la diputada. 

Entre les mesures socials, que han traslladat aquest dimecres al Govern durant la reunió telemàtica del president i els consellers amb els presidents dels grups parlamentaris, també inclouen la petició que es reforci el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista (900 900 120), que s’ampliï l’oferiment de llars a persones sense sostre i que es prepari un servei més específic d’atenció a la salut mental per a les persones que es trobin confinades.