en una carta

Torra porta a la UE el seu pols amb el Govern central pel confinament

Portaveus comunitaris responen que cada Estat gestiona la situació i el Govern central titlla de «mentider» el president

ERC demana no «treure rèdit» polític de la crisi sanitària i censura el «politiqueig»

zentauroepp52805120 coronavirus torra200316144527

zentauroepp52805120 coronavirus torra200316144527 / Govern

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En paral·lel a la creixent gravetat de la crisi sanitària, creix també la polèmica política per les crítiques obertes del Govern de Quim Torra a la gestió de la pandèmia per part del Govern central. El president continua percudint públicament contra l’Executiu de Pedro Sánchez i ha portat el cas a les institucions europees, que li han recordat d’entrada que la gestió és competència dels Estats membres. Mentrestant, el Govern central eleva també el to i titlla de mentider Torra, i continua rebutjant atendre les seves exigències.

Torra ha fet arribar ja la seva queixa per carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i al president del Comitè de les Regions, Apostolos Tzitzikostas. En la missiva explica la seva exigència al Govern perquè decreti un «confinament obligatori» perquè no es pugui entrar o sortir de Catalunya. Torra apel·la a les recomanacions de l’OMS i adverteix que és necessari «assegurar la màxima coordinació entre tots els nivells de governança». En una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra prometia portar «les reivindicacions on sigui necessari».

En una primera resposta de la UE, el portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand, ha afirmat que les autoritats espanyoles han informat de les mesures. «La Comissió dona suport als esforços de tots els estats membres», ha remarcat el portaveu de la Comissió.

Torra ha decidit, doncs, elevar la queixa a nivell internacional. Ja ho va fer en una entrevista a la cadena britànica BBC. Tot això li ha valgut severes crítiques del Govern espanyol, que l’ha acusat de «faltar a la veritat» i de «sembrar discòrdia» –en paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles– a les seves tesis sobre la posició de l’Executiu espanyol. També el PP, Ciutadans i Vox van carregar contra Torra amb vehemència. El PSC ha retret també al president la seva decisió d’amplificar la polèmica a nivell internacional.

Fins i tot la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, de manera subtil, va llançar una crítica a tots. En declaracions a Ràdio 4, Vilalta va opinar que «ens equivocaríem si féssim una batalla política o partidista, de politiqueig, d’intentar treure un rèdit en aquesta situació de crisi».

Preguntada sobre aquesta nova polèmica i les crítiques rebudes, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va insistir: «L’Estat no ha decretat un confinament total com el que sí que estem reclamant; buscar conflictes on no n’hi ha, no toca».  «Desgraciadament no és una batalla política, no va de banderes ni de territoris», i va insistir en què l’origen de les crítiques de la Generalitat són motivacions de salut pública. 

Torra posa condicions

Notícies relacionades

Budó ha deixat en suspens la participació del Torra en la reunió de presidents autonòmics de diumenge que ve i ha demanat que aquesta cita «reculli les peticions dels territoris i no sigui de transmissió d’informació unidireccional del Govern espanyol».

Buch i l’Exèrcit

Una altra mostra del biaix polític que continuen tenint certes posicions institucionals són les respostes que està oferint el conseller d’Interior, Miquel Buch, respecte a l’actuació de l’Exèrcit a Catalunya. «Aquest país aquesta capacitat per afrontar emergències com la que estem afrontant», va apuntar ahir en relació amb l’actuació de les forces armades. Buch es va queixar de nou del decret que subordina els Mossos a les decisions del Govern central. «Desgraciadament estem subordinats a l’Estat», ha insistit.