ENQUESTA DEL CEO

ERC guanyaria les eleccions catalanes i l'independentisme mantindria la majoria

JxCat seria segon, el PSC, tercer, Cs cauria fins a la quarta plaça i Vox podria entrar

Els republicans podrien també encapçalar un Govern d'esquerres amb socialistes i comuns

aragones-sanchez-torra-castro

aragones-sanchez-torra-castro / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Esquerra segueix al capdavant a les enquestes per a les pròximes eleccions al Parlament. Si se celebressin avui, el partit d’Oriol Junqueras guanyaria amb entre 33 i 35 diputats. És el que augura l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, segons la qual l’independentisme mantindria la majoria absoluta a la Cambra catalana, situada en els 68 escons. El sondeig es va elaborar abans que la pandèmia del coronavirus confinés gairebé tots els europeus a casa i es convertís en la principal preocupació de tots els ciutadans.

No obstant, els republicans també podrien encapçalar un Govern d’esquerres, si en comptes de mantenir la seva aliança amb Junts per Catalunya s’inclinessin per pactar aquesta vegada amb el PSC i els comuns. Aquests dos partits tindrien importants pujades respecte als seus resultats actuals, segons el CEO.

Eleccions sense data

Darrere dels republicans se situaria l’altre gran partit sobiranista, JxCat. Els postconvergents, encara sense un candidat clar per a unes eleccions que estan anunciades però no convocades, aconseguirien entre 28 i 30 diputats. En el Govern ja han aparegut veus, com la del conseller Damià Calvet, que apunten que, en l’actual situació, el millor és deixar els comicis per després de l’estiu. El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar que faria una crida a les urnes aquest any, després que s’aprovessin els Pressupostos de la Generalitat, però no va concretar la data.

En tercer lloc, el PSC, que, malgrat superar folgadament JxCat en intenció directa de vot, obtindria 23 o 24 escons. Els socialistes creixerien de forma important, des dels 17 diputats que van aconseguir en les eleccions del 2017, i aquesta pujada els permetria tenir opcions d’entrar de nou en el Govern, sempre que ERC es replantegi la seva política de pactes i prioritzi l’eix social davant l’eix nacional. La suma de republicans, socialistes i comuns aconseguiria, en la pitjor previsió per a ells del sondeig, 69 diputats, un per sobre de la majoria absoluta.

Cs, de primers a quarts

Ciutadans, el partit que va guanyar les últimes eleccions autonòmiques, s’hauria de conformar en aquesta ocasió amb la quarta plaça, entre 16 i 18 escons. A prop d’ells quedarien els comuns, amb 13 o 14. La CUP tornaria a ser crucial per completar la majoria independentista amb els vuit o nou diputats. Els antisistema aconseguirien, amb aquest resultat, doblar la representació actual.

El PP i Vox tancarien la llista de partits amb representació, tot i que tots dos pujarien. Els populars obtindrien set o vuit escons –ara en tenen quatre–, mentre que el partit d’ultradreta liderat per Santiago Abascal podria entrar per primera vegada al Parlament, amb fins a dos diputats.

Més suport al Govern central que al Govern català

L’enquesta serveix també per calibrar com han acollit els catalans el nou Govern de coalició espanyol, pactat entre el PSOE i Podem. I hi ha algunes bones notícies per a aquests dos partits. Per primera vegada, per exemple, els ciutadans de Catalunya valoren més la gestió en els últims mesos de l’Executiu espanyol que la del català.

És cert que els dos executius segueixen lluny de l’aprovat, però el que encapçala Pedro Sánchez obté millor nota (un 3,52) que el que lidera Quim Torra (un 3,47). Els catalans sí que donen un aprovat (un 5,22) al pacte entre el PSOE i Podem i, tot i que suspenen per poc (amb un 4,83) el recolzament d’ERC a aquest acord, els votants del partit republicà sí que recolzen folgadament l’actuació del seu partit en la investidura del president espanyol.

Guanya el ‘no’ a la independència

On no hi ha canvis significatius és en el recolzament a la independència de Catalunya. Continua guanyant el ‘no’ a la secessió (una opció que recolzan el 47,1% dels enquestats), mentre que el ‘sí’ obté un 44,9% de suport. La diferència entre les dues posicions, de 2,2 punts, s’ha escurçat respecte a l’anterior estudi del CEO, de novembre del 2019. En aquella ocasió, el ‘no’ a la independència superava el ‘sí’ per més de quatre punts.

Notícies relacionades

Quant a la valoració de líders, només aprova Oriol Junqueras, empresonat per sedició per organitzar l’1-O i la declaració unilteral d’independència, amb un 5,75. Molt lluny d’ell se situen Marta Rovira, també d’ERC, i Jaume Asens (comuns) i Carles Riera (CUP), tots dos castigats perquè amb prou feines els coneixen la meitat dels electors. Torra suspèn amb un 3,85, i també l’expresident Carles Puigdemont, amb un 4,05.

El CEO va elaborar la seva enquesta després d’entrevistar 2.000 persones entre el 10 de febrer i el 9 de març, en un període immediatament posterior a la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra a Barcelona, i abans que la crisi sanitària provocada pel coronavirus assolís el seu auge.