Iglesias llueix el seu pes en el Govern i coordinarà tota l'actuació social davant el virus

«No imaginava que la primera preocupació de la ministra de Defensa fossin les persona sense llar», assegura sobre Robles

El vicepresident segon podrà donar instruccions a les Forces Armades per oferir assistència als que visquin al carrer

zentauroepp52379391 iglesias calvio200220112401

zentauroepp52379391 iglesias calvio200220112401 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pablo Iglesias serà qui coordinarà tot el front social davant del coronavirus. Així ho ha anunciat el vicepresident segon del Govern en una roda de premsa conjunta amb el ministre de SanitatSalvador Illa, en què ha explicat que serà el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 qui coordinarà el funcionament dels serveis socials de tot l’Estat, en cooperació amb comunitats autònomes i ajuntaments. 

A més, el líder d’Unides Podem ha explicat que tant el Ministeri de Defensa, dirigit per Margarita Robles, com des de la cartera de Sanitat li han sol·licitat que es posi al capdavant de tots els operatius d’assistència social relatius a l’assistència de persones sense llar, sempre amb el recolzament de les Forces Armades. En aquest sentit, Iglesias ha apuntat que la seva «tasca serà donar curs a totes les peticions que rebem de les comunitats autònomes i donar les instruccions necessàries per a la participació de les Forces Armades en aquestes missions». 

«No imaginava que la primera preocupació de la ministra de Defensa fossin les persones sense llar», ha dit Iglesias sobre Robles en un afalac que semblava contenir certs retrets cap a la socialista. A continuació, ha assegurat haver-se sentit «emocionat» per aquesta preocupació i li ha agraït tot la seva feina. 

Lluites internes 

El fet que Iglesias passi a coordinar l’apartat social d’aquesta crisi, com d’altra banda correspon al seu càrrec, suposa la confirmació que el líder d’Unides Podem ha guanyat la pugna que mantenia amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. Durant tota la setmana passada i l’inici de l’actual, els dos membres del Govern van mantenir intenses discussions sobre la necessitat de decretar l’alarma (Calviño, que és independent però que ve de l’òrbita del PSOE, plantejava reserves) i en especial sobre les mesures socials que havia d’aprovar la Moncloa davant els estralls econòmics de la pandèmia.

La vicepresidenta econòmica, així com la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, es va mostrar reticent a un elevat augment del deute com a conseqüència de les mesures socials. També va defensar, en contra del criteri dels integrants d’Unides Podem en el Consell de Ministres, que les iniciatives en aquest camp no estaven preparades per aprovar-se dissabte, quan l’Executiu va donar llum verda al decret d’alarma.

Amb Pedro Sánchez com a àrbitre, Calviño va guanyar la batalla del calendari: les iniciatives van haver d’esperar fins dimarts d’aquesta setmana. Però no la de fons, perquè aquell dia el president va anunciar un «escut econòmic i social» amb què es mobilitzaran 200.000 milions d’euros (gairebé el 20% del PIB d’Espanya, i 117.000 dels quals, provinents de les arques públiques) per recolzar les empreses i els col·lectius més vulnerables. Es tracta, va dir Sánchez, de «la mobilització més gran de recursos públics i privats de la història democràtica».

Ajuda a les autonomies

Notícies relacionades

Iglesias ha explicat que dins d’aquest «escut social» impulsat pel Consell de Ministres hi ha una sèrie de mesures expressament dirigides als col·lectius de la societat i que seran dirigides des de la seva vicepresidenta. Així, ha assenyalat que s’ha posat en marxa «un pla de xoc de 600 milions d’euros per reforçar l’atenció social a col·lectius vulnerables». 

Respecte al treball conjunt amb les comunitats autònomes, el líder de Podem ha explicat que es flexibilitza la regla de despesa de 300 milions d’euros perquè els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit corresponent a l’any 2019 per reforçar els serveis socials. En aquest mateix sentit, ha comentat la creació d’un Fons Social Extraordinari, dotat amb 300 milions d’euros més, que aniran destinats a reforçar l’assistència a domicili a persones grans, dependents o amb discapacitat, i a les plantilles de centres de Serveis Socials i de residències de gent gran.