Epidèmia de coronavirus

Lliteres militars i un pavelló firal per confinar els sensesostre a Madrid

L'Exèrcit i la Creu Roja munten un alberg de campanya a la Fira de Madrid

L'Ajuntament de la capital busca els indigents sans per confinar-los sota sostre

ume ifema jlroca / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

«La consigna ‘queda’t a casa’ també va per als que no tenen casa», explica de manera eloqüent una portaveu de l’Ajuntament de Madrid, mentre al principal recinte firal de la ciutat, Ifema, els camions de l’Exèrcit entren i surten portant material.

El gran pavelló 14 de la fira no acollirà ara, com en temps més feliços, quadros, antiguitats o material esportiu. No són els temps. Ara la seva construcció de dues plantes servirà com a allotjament per als refugiats i els indigents asimptomàtics de la ciutat. L’Ajuntament de Madrid no vol que estiguin a la intempèrie, i menys incomplint la norma general de confinament. Aquest dijous a primera hora començaran a arribar.

Lliteres disposades per l’Exèrcit i la Creu Roja a la Fira de Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

Durant el matí d’aquest dimecres, tècnics de la Unitat Militar d’Emergències i de la Creu Roja s’afanyaven a muntar dutxes i lavabos, i han desplegat 150 llits a dins del pavelló. Els han separat entre si per més d’un metre i mig de distància, i alineat en fileres castrenses. La previsió és que se’n puguin col·locar fins a 600. La paraula ‘llit’ és, en aquest cas, una generalització: es tracta de lliteres o lliteres espartanes, sense matalàs, les que utilitzen els militars en campanya.

I de campanya és també una gran tenda, de 20 metres quadrats, que l’Exèrcit ha col·locat a prop de l’entrada del pavelló. El seu objectiu és servir de centre de recepció i de triatge, per comprovar que tothom que arriba estigui sa, o també pot acabar sent que el que neix com un alberg hagi de créixer fina a ser un hospital.

Sostre baix

L’ajuntament ha triat el pavelló 14 perquè és l’únic que té dues plantes, i per tant té el sostre més baix i l’espai és més agradable «per donar una sensació de millor empara», explica la font municipal. 

Soldats de l’UME munten una tenda de campanya com a part de l’alberg d’emergència que han muntat a la fira de Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

Els confinats no hi seran com si fossin presos. No podran sortir, però el SAMUR social, que dirigeix l’operació de muntatge d’aquest alberg d’emergència, ha determinat que en el recinte hi hagi un «espai de participació» en el qual les oenagés que treballen amb el col·lectiu dels sensesostre pugui organitzar activitats amb aquestes persones. Així ho ha explicat Darío Pérez, responsable del SAMUR social. 

Aquest alberg d’urgència és en realitat una ampliació. L’Ajuntament de Madrid sol disposar, entre hotels, albergs i pensions, de 1.500 places per a persones sense llar durant la que a la ciutat es diu «campanya del fred». Aquesta campanya, per l’epidèmia, ha quedat ampliada fins al 31 de maig.

Una infermera de l’UCI de l’Hospital La Paz de Madrid saluda els seus companys, que l’animen des del carrer. / DAVID CASTRO

L’obertura de l’alberg és l’últim gran moviment a la ciutat, el veïnat del qual, en altres temps castís i una mica descregut que omplia bars i terrasses, ara s’ha amarat de l’esperit del decret d’estat d’alarma. Hi ha mascaretes sota el rictus trist de les celles, els ulls i les mirades. I ja no circulen pels whatsapps tants acudits i mems com durant els dos primers dies. Tot i que el cansament encara no ha rebaixat la intensitat dels aplaudiments vespertins a la nostra sanitat.

A la recerca dels sensesostre

Fora del pavelló 14 «no quedarà ningú que els serveis de policia no traslladin», diu Pérez. Els agents de la policia local i de la Policia Nacional pentinen la ciutat a la recerca de persones que incompleixen el confinament, no per irresponsables, sinó per pobres. «Són ciutadans d’aquest país, de drets i deures, com tots els altres, i se’ls atendrà com si estiguessin a casa seva», es conjura Darío Pérez.

No només tenen drets i deures; sobretot tenen mala salut. No és gaire sa caminar pel carrer sempre. Moltes d’aquestes persones arrosseguen massa temps de penalitat per mantenir robustes les seves defenses. 

Notícies relacionades

Per això l’Ajuntament de Madrid està extremant la vigilància sanitària de les persones que ja estan confinades, des del decret d’estat d’alarma, als albergs que regenten diverses ordres religioses, com la de Sant Joan de Déu, o altres oenagés.

Policies parlen amb indigents als voltants de l’estació ferroviària madrilenya de Príncipe Pío. / JOSÉ LUIS ROCA

Fa 16 anys que els treballadors d’Ifema no veien un canvi tan tràgic d’ús a la bonica fira madrilenya. Aquest dimecres els estava passant pel cap als no confinats el record de l’11 de març del 2004, quan un triple atemptat gihadista als trens de rodalies d’Atocha va omplir un dels pavellons de morts, i un altre de famílies destrossades plorant.